Nieuws – In Roermond wordt het Expertisecentrum Complexe Jeugdhulp Limburg gerealiseerd

De gemeente Roermond is door het ministerie van VWS gevraagd om de taak op zich te nemen voor het realiseren van het Expertisecentrum Limburg. Daarmee is Roermond één van de acht coördinerende gemeenten. Hiermee geeft Roermond verdere invulling aan haar rol in de regio op het gebied van jeugdzorg.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk om passende jeugdhulp te bieden aan kinderen en jongeren in de gemeente. In de meeste gevallen lukt dat gelukkig goed. Er blijft echter (een relatief kleine) groep waarvoor het niet lukt die passende hulp te organiseren.

Daarvoor worden nu verspreid over het land acht Expertisecentra complexe jeugdhulp gerealiseerd, waarvan één in Limburg. Het doel is ondersteunen bij het organiseren van passende hulp voor een kleine groep jongeren met meervoudige en complexe problematiek. De aanpak en behandeling van eetstoornissen is een voorbeeld van een problematiek die nu landelijk wordt opgepakt vanuit deze ontwikkeling.

Marianne Smitsmans, wethouder jeugdzorg gemeente Roermond:

‘Al onze jongeren verdienen de beste kansen voor de toekomst. Voor een kleine groep jongeren met meervoudige en complexe problematiek lukt het nu niet altijd om passende hulp te organiseren. Een Expertisecentrum zorgt ervoor dat jeugdigen eerder en beter passende zorg krijgen en kan leiden tot een betere hulpverlening. We geven hiermee een kwaliteitsimpuls aan de jeugdzorg in Limburg’.

De expertisecentra opereren in nauw overleg met het ministerie van VWS. Meerdere keren per jaar zal overleg plaats vinden tussen de minister en de wethouders van de gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de regionale centra.

De overige gemeenten zijn Groningen (Groningen, Friesland, Drenthe), Enschede (Overijssel), Nijmegen (Gelderland), Utrecht (Utrecht en Flevoland), Amsterdam (Noord-Holland), Rotterdam (Zuid-Holland) en Eindhoven (Brabant en Zeeland).

Dit bericht delen:
Scroll naar top