Dit weekeinde verschijnt nieuwe encycliek paus Franciscus

Een encycliek is een zogeheten rondzendbrief voor de hele kerk en “alle mensen van goede wil”, waarin de paus zich duidelijk uitspreekt over een bepaald thema op sociaal-ethisch, pastoraal of leerstellig terrein. Een encycliek wordt gezien als een van de belangrijkste documenten die een paus kan publiceren.

Foto: Ramon Mangold

Dit weekeinde verschijnt een nieuwe encycliek van paus Franciscus. De paus gaat zaterdag naar Assisi om daar zijn rondzendbrief met de titel ‘Fratelli tutti’ (Allen broeders) te ondertekenen. De nieuwe encycliek gaat over broederschap en sociale vriendschap. Het is de derde encycliek van paus Franciscus.

Daags voor de feestdag van Sint-Franciscus reist de paus naar het graf van zijn heilige naamgenoot in Assisi, om daar zijn nieuwe encycliek te ondertekenen. Volgens de persdienst van het Vaticaan is die locatie bewust gekozen, omdat Sint-Franciscus op een bijzonder manier geldt als “heraut van vrede en broederschap”. Deze thema’s staan hoog op de agenda van de paus, benadrukt de Vaticaanse persdienst. Volgens de Duitse kardinaal Walter Kasper wil de paus met deze enclycliek vooral handvaten bieden voor het samenleven in de tijd ná de coronacrisis. Voorafgaand aan de ondertekening zal de paus de eucharistie vieren bij het graf van St.-Franciscus.

Ook de vorige encycliek van paus Franciscus (Laudato Si’) uit 2015 had een duidelijke link met Sint-Franciscus. De paus sprak zich daarin duidelijk uit over het milieu en de armoedeproblematiek, die volgens hem nauw met elkaar verbonden zijn. Hij de noemde aarde “ons gemeenschappelijk huis” en pleitte voor een eerlijke verdeling van goederen en grondstoffen. De eerste woorden van Laudata Si’ (Wees geprezen) waren ontleend aan het Zonnelied van Sint-Franciscus.

De eerste encycliek van paus Franciscus heette Lumen Fidei (Het licht van het geloof) en verscheen al in juni 2013. Deze was al deels geschreven door diens voorganger, paus Benedictus XVI.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven