CDU Niederkrüchten en het CDA Roermond vragen aandacht voor Euregionale brandbestrijding

Enige tijd geleden benadrukte Landrat Andreas Coenen nog eens de noodzaak om in het district Viersen een centrum voor burgerbescherming op te richten. Ook de Veiligheidsregio Limburg Noord laat zich in gelijke bewoordingen hierover uit. Een van de aanleidingen voor deze stellingname is de verwoestende brand op de Meinweg in het voorjaar. Omdat we ervan uit mogen gaan dat de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande droogte een constante in de natuur zijn – zoals we nu weer op indrukwekkende wijze meemaken – en deze ook niet bij de grenzen zal stoppen, hebben de lokale politici van het CDU Niederkrüchten en het CDA Roermond al voor de brand de handen in elkaar geslagen en hebben ze naar antwoorden gezocht.

Sinds de oefening van de brandweer in de herfst van vorig jaar waren er al veel vragen. En het feit dat Niederkrüchten, naast de grote inspanningen van de brandweerkorpsen aan beide zijden van de grens, het uitsluitend te danken had aan de constante oostenwind, hoe zacht die ook was, kan en mag geen reden zijn om achterover te leunen en af te wachten. Helaas hadden de inwoners aan Nederlandse zij niet zoveel geluk.

Omdat niet alleen de gemeente Niederkrüchten, de gemeenten Roerdalen en Roermond, maar natuurlijk ook grote delen van het grensbos in Brüggen en Nettetal aan de Duitse kant, evenals grote gebieden in de provincie Limburg, kunnen worden getroffen, eisen en verwelkomen CDU Niederkrüchten en het CDA Roermond uitdrukkelijk de oprichting van een intensieve samenwerking tussen het district Viersen en de provincie Limburg in een grensoverschrijdend project, waarbij de betrokken gemeenten en de veiligheidsregio‘s worden betrokken. Dit moet onmiddellijk na afloop van het door de EU gefinancierde INTERREG V-A-project, dat inmiddels is afgelopen, worden voortgezet. Er mag geen tijd verloren gaan, ook niet nu we wachten op een INTERREG VI, die nog niet definitief is gefinancierd. Laten we vooral doorgaan op de ingeslagen weg.

Het CDA en CDU roepen onder meer op tot zinvolle, tijdige en duurzame investeringen in brandpreventie. Het actief voorkomen van brand is altijd beter dan noodzakelijke, effectieve brandbestrijding. Om het voorkomen als een effectieve brandbestrijding mogelijk te maken, vormen waterreservoirs aan beide zijden van de grens, evenals regelmatige gezamenlijke oefeningen en voortdurende wederzijdse observatie, naar onze mening een essentieel onderdeel van het maatregelenpakket. Bovendien moeten we tijdig de gevolgen van het einde van de bruinkoolwinning in kaart brengen, zowel  aan de Nederlandse als de Duitse kant.

Het is belangrijk om de uitbreiding van de communicatiefaciliteiten in het grensbos te bevorderen. De dode hoeken in de radioverbindingen houden een actieve brandbeveiliging en effectieve brandbestrijding nu tegen.

Beide partijen zijn van mening dat actieve brandbeveiliging ook een actieve natuurbescherming inhoudt. Een intact bos of een bloeiend heidegebied is altijd beter dan gedoofde, verbrande gebieden met verlies van flora en fauna. We moeten vooral onze grote en belangrijke natuurschatten beter beschermen.

Het CDA Roermond en de CDU Niederkrüchten willen dat de politiek nauwer betrokken wordt bij de ontwikkelingen op korte en lange termijn. “Dit is een permanent en geen tijdelijk onderwerp voor louter een verkiezingscampagne, die in Duitsland op de agenda staat”, benadrukken ze, “We zullen in ieder geval regelmatig aandacht vragen voor de ontwikkelingen aan beide zijden van de grens en het internationale project om gezamenlijk effectiever te kunnen optrekken. We zullen niet rusten totdat we tegen de burgers kunnen zeggen: “Alles wat mogelijk is, is tijdig opgepakt net het zijn  echt verstandige keuzes die tot goede resultaten leiden.”

Om de daad bij het woord te voegen zijn vertegenwoordigers van het CDA Roermond en het CDU Niederkrüchten op maandag 17 augustus 2020 bij elkaar gekomen. Ze hebben daar onder andere met Landrat Dr. Andreas Coenen gesproken om de aandacht te vestigen op het belang van het INTERREG VI-project en het feit dat er geen tijd verloren mag gaan. De eerste stappen in de richting van een passend uitvoering zijn besproken. Het CDA Roermond heeft inmiddels ook Artikel 43 vragen gesteld en een brief naar alle gemeenteraden en Provinciale Staten verzonden om aandacht te vragen voor de grensoverschrijdende samenwerking.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven