Vrijdag 21 augustus unieke avondopenstelling in museum Stevensweert

Vanwege de a.s. sluiting van de unieke grensoverschrijdende tweetalige tentoonstelling “Mächtig und Stark”, is er op vrijdag 21 augustus naast de gebruikelijke openstelling van 13-16 uur, tevens voor het eerst een avondopenstelling.

Er wordt gewerkt met bloktijden van 1 uur. U kunt zich aanmelden voor bezoek met starttijd om 20.00 of om 21.00 uur. Vanwege de corona maatregel van 1,5 meter aftand, is het aantal toegestane bezoekers beperkt en kan bezoek uitsluitend na telefonische reservering tijdens de openstelling van het museum (0475 550236).

De tentoonstelling is een initiatief van de Stichting Peel-Maas-Niers. Zij heeft een selectie gemaakt van unieke kaarten van vestingen, vestingsteden en afbeeldingen van krijgskundige verwikkelingen in het gebied tussen Rijn en Maas van de 16e – 18e eeuw. Deze kaarten komen uit de nalatenschap van de jurist en boekdrukker Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis (1797-1872). Hij schonk meer dan 50.000 kaarten, topografische tekeningen en atlassen aan de Universiteitsbibliotheek van Leiden. Van deze originele kaarten zijn grote banners gemaakt met begeleidende toelichting in het Nederlands en in het Duits. In totaal betreft dit 21 onderwerpen. Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door De Euregio Rijn-Maas-Noord.

Deze collectie is aangevuld met drie andere collecties:

  • 32 kaarten uit een particuliere collectie, o.a. betrekking hebbend op de Belgische – Nederlandse – Duitse grensregio uit de 16e – 18e eeuw.
  • Boeken en documenten uit de collectie Schillings van het Limburgs Museum, o.a. over vestingwerken en krijgskunde.
  • Kaarten uit het archief van het museum Stevensweert / Ohé en Laak

Actie: Vanwege deze tentoonstelling, biedt het museum het bijzondere boek: “Stevensweert, vesting aan de Maas” geschreven door oud-conservator Har Rutten tijdelijk aan voor € 17,50 (in plaats van € 19,50). Deze actie geldt t/m 22 augustus.

Voor de bezoekers aan de tentoonstelling is er –zolang de voorraad strek- per gezin één gratis catalogus “Mächtig und Stark” beschikbaar, met beschrijving en kaarten van 19 vestingplaatsen. Hierin zijn aparte hoofdstukken gewijd aan “Het eiland Stevensweert in 1643” en “De Maas en haar dijken tussen Maaseik en Wessem na 1776”( inclusief oudste kadastrale kaart van Echt uit ca. 1811).

Resterende openingstijden van deze tijdelijke tentoonstelling: donderdag 20 augustus 13-16 uur, vrijdag 21 augustus 13- 16 uur en 20-22 uur en zaterdag 22 en de laatste dag op zondag 23 augustus 13-16 uur.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven