Stijging aantal vaccinaties Limburg-Noord

Het percentage kinderen dat wordt gevaccineerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma is in bijna alle leeftijdsgroepen gestegen. In Limburg-Noord zijn afgelopen jaar de meeste baby’s gevaccineerd. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Hoogste vaccinatiegraad baby’s In vergelijking met de landelijke cijfers worden in Limburg-Noord vooral baby’s vaker ingeënt. 94.7 procent van de kinderen, geboren in 2017, heeft alle prikken van het Rijksvaccinatieprogramma gehad. Limburg-Noord heeft daarmee de hoogste vaccinatiegraad van Nederland.
Vaccinatiegraad HPV gestegen
De vaccinatiegraad voor HPV (baarmoederhalskanker) is in Limburg-Noord met 8.2 procent toegenomen tot 61.5 procent. Dit cijfer lag in 2018 nog op 53.3 procent. Landelijk ligt de vaccinatiegraad voor HPV op 53.0 procent.
Lidwien van Reisen, afdelingshoofd Jeugdgezondheidzorg van GGD Limburg-Noord reageert positief op de nieuwe toename van de vaccinatiegraad: ‘Wij bieden de vaccinaties zo flexibel mogelijk aan om de opkomst te verhogen. Hoe hoger de vaccinatiegraad hoe kleiner de kans dat in de toekomst ziekten uitbreken. Samen moeten we het belang van vaccineren blijven benadrukken. Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander.’
Inhalen vaccinaties 2020
De afgelopen maanden zijn tijdens de maatregelen tegen het coronavirus de vaccinaties voor baby’s op het consultatiebureau doorgegaan. Ook de vaccinatie tegen meningokokken voor 14-jarigen is in aangepaste vorm voortgezet op de GGD locaties. De vaccinaties tegen difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen en rodehond (BMR) en de HPV-prik zijn dit voorjaar niet doorgegaan. Na de zomer start GGD Limburg-Noord met het inhalen van deze vaccinaties. Dit gebeurt kleinschalig en op individuele basis conform de richtlijnen van het RIVM. De betrokken ouders en kinderen worden hierover binnenkort per brief geïnformeerd.

Rapport: Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2019

Dit bericht delen:
Scroll naar boven