Oktober de De Maand van de Geschiedenis “Aan het werk”

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2021 voor de tiende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar achttiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema Aan het werk. Van rondleiding tot kinderprogramma, van theatervoorstelling tot lezing en van stadswandeling tot fietstour: met ruim 450 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie.

Een greep uit het programma in Limburg.

Brikkebekkers 
Ruim achthonderd jaar bestuurden stiftdames het bloeiende stadje Thorn. Toen zij vertrokken verviel het plaatsje in grote armoede. Mannen gingen als brikkebekkers werken in Duitsland en verdienden met zwaar werk in de bak-steenfabrieken geld om hun gezin te onderhouden. Een gids neemt je mee op pad en legt uit hoe het zover kon komen.
Thorn – Wijngaard 14 – 17 oktober, 14.00-15.30 uur 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/vorstendom

Pierre Cuypers 
Pierre Cuypers is beroemd van zijn ontwerpen van het Rijkmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Minder bekend is dat hij werd geboren in Roermond en hier woonde, werkte en honderd jaar geleden werd begraven. Ga op pad met een gids en ontdek het leven van Pierre Cuypers en de arbeidsomstandigheden in zijn tijd.
Roermond – VVV Roermond – 10 oktober, 14.00-15.30 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22197/in-de-voetsporen-van-pierre-cuypers

Fabriekskasteel
In de negentiende eeuw werden fabrieksgebouwen uit de grond gestampt. Veel zijn er verdwenen, maar hoe zagen deze gebouwen eruit? En hoe waren de arbeidsomstandigheden hier? Aan de hand van historische foto’s die trots bezit waren van fabriekseigenaren, vertelt Holger Dux van Volkshochshule Aachen over deze bouwwerken en de industrie in Aken en omstreken.
Kerkrade – Bibliotheek Kerkrade – 5 oktober, 19.00-20.30 uur  
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/fabriekskasteel 

Mijnstad 
De stad Heerlen transformeerde begin twintigste eeuw van boerengehucht naar mijnstad. En dat had niet alleen gevolgen voor de bewoners die de nieuwe arbeid moesten verrichten, maar ook de leefomgeving veranderde hierdoor. Een gids laat zien hoe je dit vandaag de dag terugziet in de grootste gemeente van de Oostelijke Mijnstreek.
Heerlen – Jenny Kranendonk – meerdere data in oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/heerlen 

Keramiekprinter 
De komst van de 3D-printer zet de kunst van het keramiek maken op z’n kop. Hoeft de moderne keramist voortaan niet meer met de vingers in de klei? Betekent de komst van de 3D-printer het einde van een eeuwenoud ambacht? Bekijk de printer, de draaischijf en kalibreerschijf in werking en oordeel zelf.
Tegelen – Keramiekcentrum Tiendschuur – 6, 14 en 31 oktober 14.00-16.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/keramiekcentrumtiendschuur

19-eeuwse vaccinatiecampagne 
Net als de strijd tegen Covid-19 vandaag de dag, stond de openbare gezondheidszorg in de negentiende eeuw voor een enorme uitdaging. Dr. Wilibrord Rutten neemt je in deze lezing mee naar de vaccinatiecampagne in de 19e eeuw tegen de pokken, een levensgevaarlijke infectieziekte.
Kerkrade – Bibliotheek Kerkrade – 20 oktober, 15.00-16.15 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22903/werken-aan-gezondheid-vaccineren-in-de-19e-eeuw

Geschiedenismaaltijd 
Tijdens de Maaltijd van de Geschiedenis luister je naar verhalen over de zusters die lange tijd werkten in het ziekenhuis van Sittard en andere zorginstellingen. En je krijgt een inkijkje in het vak van restaurator.
Sittard – Erfgoedcentrum De Domijnen – 12 oktober, 16.45-19.30 uur 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/bourgondiers 

Deur tot deur 
Melkboer, messenslijper, kolenhandelaar: beroepen die tot voor kort nog onderdeel waren van het straatbeeld maar inmiddels zo goed als verdwenen zijn. Tijdens een bijeenkomst met interviews en anekdotes leer je meer over de ambulante economie van vroeger. Hoe was het om langs de huizen te gaan? En welke beroepen komen weer terug of zijn zelfs nooit verdwenen?
Online – Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en Sociaal Historisch Centrum Limburg – 22 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/deur

Vroedvrouwenschool 
In de Heerlense ‘Vroedvrouwenschool’, gesticht in 1913, werden duizenden kinderen geboren. Het was een opleidingsinstituut voor talloze vroedvrouwen, een kliniek voor vrouwen en zuigelingen en een doorgangshuis voor ‘ongehuwde moeders’. In haar lezing neemt historica Drs. Constance van der Putten je mee terug naar De Heerlense vroedvrouwschool.
Heerlen – SCHUNCK Bibliotheek Heerlen – 10 oktober, 14.00-16.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22623/de-heerlense-vroedvrouwenschool

Arbeidskamp 
Voor de werkinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland verschillende barakkenkampen opgericht voor jonge mannen zonder werk. In het Venrays Museum is een tentoonstelling te zien over het werkkamp dat na de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd als noodonderkomen voor woningzoekenden. Bezoek je het museum op zaterdag 23 oktober, dan is er ook een rondleiding over het voormalig kampterrein.
Venray – Venrays Museum – 1 t/m 31 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22916/arbeidskamp-endepoel 

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op Limburg voor het complete aanbod in deze provincie.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op FacebookTwitter en Instagram.

Foto: Fp-pagina maand van de geschiedenis
Dit bericht delen:
Scroll naar boven