Neer krijgt een jeugdschutterij

Een bijzonder initiatief heeft zich in Neer ontplooid: kinderen van basisschool de Kwir en de twee Neerse schutterijen maken zich sterk voor een nieuwe jeugdschutterij. Afgelopen zaterdag vond bij de Bussen-Schutten de kick-off plaats. In februari wordt een bezoek gebracht aan schutterij Sint Sebastianus. Nagenoeg 20 kinderen hebben zich aangemeld.

De kinderen uit Neer zijn niet onbekend met het schutterswezen. Traditiegetrouw nemen de kinderen van de Kwir elk jaar deel aan het Kinjer-OLS. Tot driemaal toe hebben ze de wisseltrofee ‘het Ummeke’ gewonnen, in respectievelijk 2013, 2015 en 2019.

Begin vorige eeuw (tussen 1900 en 1930) had Neer ook al een jeugdschutterij. Indertijd deden vooral de jongens mee maar tegenwoordig zijn ook meisjes geinteresseerd.

Volgens Wiel Derikx, voorzitter van schutterij Sint Sebastianus zal de jeugd actief worden begeleid: zo zullen de jongelingen deelnemen aan het Bondsfeest in Horn, een bezoek brengen aan het Schutterijmuseum in Steyl en wellicht ook meedoen aan het Koningschieten.

Omdat het schutterwezen cultureel erfgoed is, heeft de provincie Limburg euro 5.000,- subsidie beschikbaar gesteld voor de nieuwe schutterij.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven