Meerjarenplan tegen hoogwater Roer, Geul en Geleenbeek

Foto: Provincie Limburg

Twee jaar na de overstromingen in de Limburgse rivierdalen is er een plan van de provincie, het waterschap en de gemeenten om wateroverlast beter te lijf te gaan. Ook de Rijksoverheid neemt deel aan het plan.

Het is een zaak van lange adem om de Limburgers beter te beschermen, blijkt uit het plan dat de provincie op 31 mei 2023 bekendmaakte. In de komende 15 jaar komt er een systeem om burgers beter en sneller te waarschuwen bij extreme neerslag. Ook worden burgers door de overheid geholpen om zelf maatregelen te nemen.

De menselijke factor bij het aanpakken van wateroverlast wordt niet vergeten. Zo krijgen basisschoolleerlingen en senioren nu al cursussen over extreem weer en de gevolgen daarvan.

Om wateroverlast te voorkomen, worden alle beken en zijrivieren van de Maas geschikt gemaakt om meer water te verwerken. De waterwegen moeten meer water kunnen afvoeren, en er komen meer waterbergingen, dijken, kademuren of schotten. Als eerste stap wordt gekeken naar maatregelen bij Valkenburg en de Geulmonding, waar de overstroming in 2021 zwaar heeft huisgehouden.

Omdat de stroomgebieden van veel Limburgse waterlopen in Duitsland of België beginnen, is de internationale samenwerking “stevig versterkt”, zo stelt de provincie Limburg.

Het programma is direct van start gegaan met korte-termijnoplossingen, aangereikt door bewoners.

Protestbord in Leudal (Foto: LinkedIn)

Of de maatregelen ook soelaas bieden aan de zorgen van bewoners langs het Lateraal Kanaal, aan het Horner Broek en aan het Haelens Broek is niet duidelijk. Zij vrezen nieuwe overstromingen na de dijkverlagingen die de gemeente Leudal heeft uitgevoerd om wateroverlast elders te voorkomen.

(ML5/RK)

Zie ook: Watersnood: informatie van provincie moet beter

Dit bericht delen:
Scroll naar boven