Meerdere werkzaamheden aan het spoor in Zuid-Limburg

Van vrijdag 23 september tot maandag 26 september werkt ProRail op verschillende plekken bij Maastricht en Sittard aan het spoor. In dit weekend rijden er op diverse plekken geen treinen en worden er bussen ingezet. Het gaat hierbij om sanering van overwegen, nieuwbouw en onderhoud van het spoor. Verder gaat ProRail de spoorbrug in Sittard herstellen die op 15 juli van dit jaar is aangereden door een voertuig. ProRail, NS en Arriva hebben afgesproken om de noodzakelijke spoorwerkzaamheden zoveel mogelijk te combineren, om het aantal periodes met hinder voor treinreizigers te beperken.

Spoorbrug Sittard

Op 23 september worden beide sporen op de brug buiten dienst genomen om de schade aan de brug te herstellen. Deze dagen gebruikt ProRail om de bovenleiding aan de kant te schuiven, zodat we veilig kunnen werken aan het brugdek. Vervolgens maken we het beschadigde brugdek aan de onderkant los. Zo kunnen we het er in zijn geheel uithijsen en afvoeren. Ook repareren we de betonschade aan landhoofden en pijlers én repareren of vervangen we opleggingen. Zodoende kunnen we het nieuwe brugdek met een hijskraan terugplaatsen. Daarna wordt het spoor opnieuw opgebouwd en de bovenleiding weer teruggehangen.

 

Sanering overwegen Maastricht

Al enige tijd zijn de overwegen Balijeweg en Limmelderweg in Maastricht afgesloten voor al het verkeer. Toch liggen de overwegen nog (deels) op hun plek. Van zaterdag 24 september tot maandag 26 september gaat de aannemer de overwegen helemaal uit het spoor halen. Zo wordt o.a. de overwegbevloering weggehaald en diverse kabels verwijderd. Daarnaast vernieuwen we de rijdraad (bovenleiding) vanaf het Kanjelpad tot aan de Weert in Maastricht.

Spoorvernieuwing Sittard

Ook vernieuwen we een stuk spoor in de gemeente Sittard-Geleen. We gaan aan de slag ter hoogte van het spoorviaduct over de Middenweg. We vernieuwen hier de dwarsliggers en de ballast (spoorgrind).

 

Emplacement Maastricht

Tot slot vernieuwen we een stuk spoor op het emplacement van Maastricht. We vernieuwen hier de spoorstaven, dwarsliggers en de ballast (spoorgrind). Dit levert verder geen hinder op voor het treinverkeer.

Gevolgen voor het treinverkeer

Roermond – Sittard (Arriva RS12 en NS)

Gedurende de werkzaamheden van ProRail rijden er minder treinen tussen Roermond en Sittard.
NS zal daarom met een intercity twee keer per uur in stoptreinvorm rijden tussen Roermond – Echt en Susteren. Tussen Susteren en Sittard zetten NS en Arriva gezamenlijk bussen in.

Sittard – Maastricht Randwyck (Arriva RS12 en NS)
Op zaterdag en zondag rijden er geen treinen tussen Sittard en Maastricht Randwyck (Arriva) en tussen Sittard en Maastricht (NS). Arriva en NS zetten stop- en snelbussen in op dit traject. Tussen Maastricht en Maastricht Randwyck kunnen reizigers gebruik  maken van de reguliere stadsbussen. Reizigers vanuit Susteren richting Maastricht (Randwyck) kunnen in Sittard overstappen.

 

Aachen Hbf – Heerlen – Valkenburg – Maastricht Randwyck (Arriva RS18/RE18)
Op zaterdag en zondag rijden er op verschillende deeltrajecten van de Heuvellandlijn geen treinen.

Arriva zet vervangend busvervoer in. Tussen Maastricht en Maastricht Randwyck kunnen reizigers gebruikmaken van de reguliere stadsbussen.

Zaterdag 24 september:
•            Geen sneltreinen tussen Maastricht en Heerlen (RE18)

•            Geen stoptreinen tussen Maastricht Randwyck en Valkenburg (RS18)

•            Vanaf 12:43 uur geen sneltreinen tussen Heerlen en Aachen Hbf. (RE18)

Zondag 25 september:
•            Geen sneltreinen tussen Heerlen en Aachen Hbf. (RE18)

•            Geen stoptreinen tussen Maastricht Randwyck en Maastricht (RS18)

Reizen met treinvervangend vervoer
Voor het vervoer met een vervangende bus heeft de reiziger een geldig vervoerbewijs nodig zoals een ov-chipkaart. Je moet hiermee ingecheckt zijn bij het station waar vandaan je vertrekt en weer uitchecken op het station van bestemming. In verband met de inrichting van de bus is het niet mogelijk om een fiets mee te nemen.

Informatie voor reizigers

Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd en extra overstappen. De aanpassingen in de dienstregeling en de inzet van vervangend busvervoer vanwege deze werkzaamheden zijn terug te vinden in de diverse reisplanners, op de website van Arriva en NS.  Daarnaast worden reizigers geïnformeerd over de gevolgen van deze werkzaamheden voor hun treinreis via de informatieschermen en omroepberichten in de treinen en door middel van posters op de stations. Er wordt geadviseerd om buiten de spits te reizen.

Dit bericht delen:
Scroll naar top