Leudal wil boeren hun ongebruikte vergunningen afnemen

Veehouders hebben vaak een vergunning voor het houden van meer dieren, dan ze daadwerkelijk hebben. De gemeente Leudal wil deze slapende vergunningen intrekken. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond is niet blij.

Veel veehouders beschikken nog over vergunningen, terwijl ze geen dieren meer houden, of ze mogen volgens de vergunning meer dieren houden dan ze op dit moment doen. De gemeente Leudal wil deze zogenoemde latente ruimte inperken. Wanneer boeren hun omgevingsvergunningen voor milieubelastende activiteiten langer dan een jaar niet hebben gebruikt, dan wil het college van burgemeester en wethouders deze intrekken.

Hiermee wil de gemeente grip krijgen op activiteiten die het milieu kunnen belasten. Wethouder Michel Graef zegt op de website van de gemeente: “Deze beleidsregels geven ons de tools om ongebruikte vergunningen op een verantwoordelijke manier in te trekken, wat niet alleen ten goede komt aan het milieu, maar ook ruimte geeft voor toekomstige ontwikkelingen.”

Volksgezondheid
Soms beperken de ongebruikte rechten immers de resterende milieuruimte voor andere ontwikkelingen in de directe omgeving. Het intrekken van omgevingsvergunningen bij veehouderijen kan daarnaast nieuwe milieu gerelateerde emissies voorkomen, zo staat in de ontwerpbeleidsregels. Dit heeft ‘een positief effect op de volksgezondheid’.

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) reageert verbolgen op het voornemen van Leudal. “Vergund is vergund”, vindt bestuurslid Theo Coumans “We zien deze tendens bij meerdere gemeenten, voornamelijk in Noord-Limburg.” Als de latente vergunningen worden ingetrokken zodat deze ten goede kunnen komen voor collega’s dan heeft de LLTB er weinig moeite mee.

Anders wordt het volgens Coumans als het instrument wordt gebruikt voor een sanering van de sector. “Wat heeft een vergunning dan nog voor waarde? Tegen een sanering zullen wij ons in ieder geval verzetten.” De LLTB zegt de standpunten nog te gaan delen met de betreffende gemeenten.

Controles
De gemeente heeft geen overzicht van de verleende, maar ongebruikte vergunningen. Mocht een vergunning langer dan een jaar niet gebruik zijn, dan komt dat pas aan het licht tijdens een reguliere toezichtscontrole bij veehouderijen, laat een woordvoerder weten.

Wel wordt begonnen met toezichtcontroles bij locaties waarvan bij de gemeente bekend is dat er al langere tijd geen volwaardige veehouderij meer aanwezig is. Dit zijn zo’n vijftig bestaande of voormalige veehouderijen.

VML nieuws

Dit bericht delen:
Scroll naar boven