Een fotoproject over “Drakeblood”

Eind 2018 is de Stichting Draaksteken benaderd door een Haagse documentairefotografe die niet zozeer was geïnspireerd door het Draaksteken zelf, maar meer door het “Drakeblood” dat zo’n beetje door alle aderen in Beesel stroomt. De fotografe, Robin Butter, is vervolgens met de Stichting in gesprek gegaan en heeft haar plannen om te komen tot een bijzonder fotoboek verder uiteen gezet. De Stichting heeft haar plannen omarmd en inmiddels is Robin in 2019 van start gegaan met het vastleggen van een aantal Sint Jorissen, maar dit is nog maar een start. De fotografe heeft echter nog even, want eerst in 2023 (waarschijnlijk bij de Open Dag van het Draaksteken 2023) vindt de presentatie van het boek plaats en dat zal vermoedelijk samen gaan met een expositie. De 33-jarige fotografe zal daarom de komende jaren regelmatig in Beesel vertoeven met haar camera’s en daarom stelt zij zich graag even kort voor en vertelt zij wat haar zo geraakt heeft.

“In 2014 ben ik afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Daar werk ik nu zelf ook als fotografie docent, naast het werk dat ik lever als fotojournalist voor de regio Den Haag. Voor mij is fotografie een manier om aan mijn eigen werkelijkheid te ontsnappen. Dit zoek ik dan ook op in de mensen en verhalen die ik fotografeer. Heel toevallig zit in die ontsnapping een  laagje geschiedenis verwerkt. Mijn laatste grote project ‘It takes my mind off things’, ging over schietverenigingen in Nederland, die net als het Draaksteken, haar wortelen diep in de schutterijen hebben zitten. Ik ben geïnteresseerd in (kleine) communities en het belang om deze verhalen te vertellen. Zeker in tijden van scheiding en polarisatie, ben ik op zoek naar verbintenis. In Beesel is dat het “Drakeblood”. Mijn vraag aan met name de inwoners van Beesel is om foto’s en/of familiealbums van het Draaksteken met mij te delen. Hoe wordt een sociale structuur binnen een gemeenschap opgehangen aan een legende? Maar ik ben ook benieuwd hoe mensen dat drakeblood nu beleven in alledaagse dingen. Dat kan zelfs het gezamenlijke ontbijt op de zondag zijn. Bij dat soort momenten kom ik ook graag met de camera.”

Al met al weer een extra kans om Beesel Drakedörp met al haar moois en bijzonders extra op de kaart te zetten. Wilt u contact met Robin Butter, mail dan naar hello@robinbutter.com of bel haar:
06-46976451. Zie verder robinbutter.com en instagram.com/robinbutter.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven