Hoe gaat het oude Philipsterrein in Roermond er straks uitzien? De eerste beelden zijn gepresenteerd.
Mooi artikel vandaag in Dagblad de Limburger van Gertie Driessen over de toekomst van het oude Philipsterrein in Roermond aan de Bredeweg in Roermond, waar ML5 in de loop van dit jaar naar toe verhuist.
Lees ook: het artikel Omroep ML5 het samenwerkingsverband van 3ML en RTV Roermond heeft de intentie om te verhuizen naar het voormalige Phillips-terrein in Roermond.

Hoe gaat de nieuwe wijk op het voormalige Philipsterrein in Roermond uitzien? De buurt kreeg donderdag alvast een sneakpreview. In een aantal hallen gaat dit jaar al allerlei bedrijvigheid van start.
De belangstelling voor wat er op het voormalige Philipscomplex aan de Bredeweg in Roermond gaat verrijzen is groot. Zo’n vijftig geïnteresseerden, vooral inwoners van de wijk Vrijveld, komen deze donderdag een kijkje nemen in de voormalige Philipskantine, waar ontwerp- en adviesbureau Arcadis het stedenbouwkundig structuurontwerp presenteert. Een voorlopig beeld van hoe de wijk er uit gaat zien, dat de buurt van commentaar mag voorzien.
Aan de hand van een 3D-animatie worden de bezoekers meegenomen de nieuwe buurt in. Uitgangspunt is het behoud van de huidige hallen op het terrein, maar die ogen straks heel anders omdat ze op verschillende plekken ‘uitbouwsels’ krijgen. Met daktuinen bijvoorbeeld, of andere speelse elementen. Tussen de huidige bebouwing verrijst nieuwbouw, in diverse hoogtes en volumes en passend bij de industriële omgeving en de rest van de wijk Vrijveld. In totaal komen er pakweg 450 woningen in alle soorten en maten en voor verschillende doelgroepen. Lofts, levensloopbestendige huizen, zorgwoningen en appartementen deels in de socialehuursector.
Park
Ook de buitenruimtes blijven zo veel mogelijk intact. Centraal ontmoetingspunt voor de hele omgeving wordt het park. Het huidige verwilderde struikgewas ondergaat een transformatie naar buitentheater met een groot plein en groen. Eyecatcher is het theater, waarvoor eigenaar van het Philipscomplex Berend Matzinger fraaie pilaren uit de Heilig Hart-kerk in Tilburg op de kop heeft getikt. Pilaren die ook nog eens een link hebben met Roermond, want de in 1898 gebouwde kerk is ontworpen door de grootste beroemdheid die de bisschopsstad voortbracht: architect Pierre Cuypers. Het theater – met coulissen, bestaande uit grote hagen – biedt een podium voor dansvoorstellingen, filmvertoningen of muzikale optredens.

De wijk, waar de auto zo veel mogelijk wordt verbannen naar de parkeerplaats aan rand, krijgt veel fietspaden, kruip-door-sluip-door-steegjes, spel- en sportelementen, waterpartijen en heel veel groen, inclusief een groene buffer om het hele complex. Een aantal hallen die niet bestemd zijn voor woningen wordt dit jaar al in gebruik genomen. De oude dynamofabriek waarmee Philips in 1947 startte, wordt the place to be voor de urban scene in Roermond. Skaters hebben er alvast een plekje geclaimd.
De grote hal ernaast, de oude condensatorhal, wordt het domein van (ambachtelijke) bedrijvigheid. Hier komen een fietswerkplaats van een kringloopwinkel, een winkeltje met home made koekjes en ijsjes, yoga, ateliers, bedrijfjes die iets met circulaire bouw doen, een multifunctioneel vergadercentrum met horeca. Ook lokale omroep ML5 krijgt er een studio. Een stukje verderop bij de oude kantine komt een duurzaamheidscentrum en in het oude ketelhuis, van waaruit alle gebouwen in vroeger dagen werden verwarmd, vestigt zich een kleine brouwerij met horeca.
Vervuiling
De buurt is over veel zaken zeer te spreken, maar kraakt ook kritische noten. Over de hoogte van de nieuwbouw, de ontsluiting van de wijk op de drukke Bredeweg en de Doctor Philipslaan, het parkeren en last but not least de vervuiling die er in de grond zit. Tot dusver is volgens Arcadis uit onderzoeken gebleken dat er geen risico’s voor mens en ecologie zijn en dat er alleen op sommige plekken gesaneerd moet worden, afhankelijk van het gebruik. Maar, zo verzekert het ontwerpbureau, er moeten in het kader van de benodigde bestemmingsplanwijziging nog tal van onderzoeken plaatsvinden. En iedereen kan die straks inzien, inclusief de bodemonderzoeken.

Bovendien is de gemeente eveneens aan zet als het gaat om verkeerszaken en aansluiting van de nieuwe wijk op de rest van de stad. Arcadis heeft als kers op de taart alvast een verbinding bedacht voor fietsers en voetgangers naar de binnenstad, dwars over het niet meer in gebruik zijnde spooremplacement, in de vorm van een kunstzinnige brug. Maar of díe er ooit gaat komen?