Column burgemeester de Boer-Beerta: De tijdgeest

Er waart een tijdgeest rond. De tijdgeest wordt op Wikipedia omschreven als “de kenmerkende manier van denken en handelen van het merendeel van de bevolking in een bepaalde tijd”. Niet te verwarren met een kwelgeest. Maar soms lijkt de tijdgeest een kwelgeest te zijn geworden.

Want we raken zo langzamerhand helemaal verstrikt in onze poging problemen van deze tijd politiek correct te benaderen. Dan raak je al snel het spoor bijster. Nu was dat wel eens eerder zo. Ik heb ooit bijvoorbeeld geworsteld met een vacaturetekst voor een nieuwe secretaresse. Bij gelijke geschiktheid ging mijn voorkeur onbetwist uit naar een man vanwege de samenstelling van het secretariaat. Maar die tekst heeft het niet gehaald. We waren ook bang dat er niemand op zou solliciteren.

Maar in deze tijdgeest is het helemaal een zoektocht naar de dunne scheidslijn van de correctheid. Zo mag je wèl Ali B zeggen. Hoewel de afkorting van zijn achternaam zomaar geassocieerd zou kunnen worden met de eerste de beste crimineel. Heel wat anders wordt het, als je het hebt over Ali Baba en de 40 rovers. Hoewel dit nog steeds klinkt als een sprookje uit 1001 nacht, loop je anno 2021 het risico op vervolging wegens ‘etnisch profileren’. Helemaal als je bij de politie bent, moet je op je tellen passen, terwijl die toch geacht wordt achter rovers aan te gaan.

In de Tweede Kamer kunnen ze er ook wat van. Over het woordje ‘elders’ kunnen ze dag en nacht vergaderen, zodat de rek er bij sommigen goed uit aan het raken is. Terloops laten ze er dan een Dierenwet doorheen glippen, waar wellicht wel iets meer aandacht aan had kunnen worden besteed?

En de interpretatie van het woordje ‘vertrouwen’ heeft geleid tot de val van een heel provinciaal college. Daar zijn ze nu nog over aan het vergaderen. En sommigen beweren dat het opstappen van gedeputeerden achteraf helemaal niet nodig was geweest?

Waar blijft ons nuchtere verstand?  Wie verlost ons van deze tijdgeest? Of moeten we weer een onderzoekscommissie instellen, die aanbevelingen kan doen. Naar de naam van deze nieuwe commissie hoeven we niet lang te zoeken. Ik zet in op Ghostbusters.

Monique de Boer-Beerta
Burgemeester gemeente Roerdalen

Dit bericht delen:
Scroll naar boven