Column – Blik uit het Venster door Jules Zollner (76) afl. 19: “De kaalslag van de Kapellerlaan”

Roermond is in twee kampen verdeeld. Dat van de voorstanders van de kaalslag en dat van de tegenstanders.De gemeente wil de bomen langs de Kapellerlaan weg hebben. De wortels zouden teveel  hinder opleveren voor de fietsers. Ze zouden komen te vallen. Ocherm.

Nu zit ik zelf vaak te kijken naar de Kapellerlaan. Ik rijd er zelfs over. Met de fiets.
Ik ben 77 jaar. Van de laan, kijk ik in de donkerbruine ogen van de tandarts assistente. En terug.

De bomen langs de laan zijn prachtig. Ze mankeren niets. Vormen geen enkel gevaar, zijn kerngezond, zien er mooi uit. Het is de mooiste, en bekendste laan van de stad,
en van heel Midden en Zuid Limburg.

Het enige motief om ze te kappen komt van de gemeente die de baas wil zijn. Verder denken de ambtenaren niet na. Dat hoeft ook niet, want ze zijn dat al helemaal niet van plan of gewend.

Aangezien de ambtenaren van de gemeente het in Roermond voor het zeggen hebben, hoe dom kan het zijn, zullen we dus als bevolking afscheid moeten nemen van de bomen langs de Kapellerlaan.

Het wordt een saaie straat zonder kraak of smaak. Met huizen en bewoners van weinig of geen betekenis. Zo devalueert alles in Roermond. Er is al heel wat kaalslag en vernieling gepleegd in de straten en pleinen van de stad.

De mensen halen hun schouders op. Er is genoeg plezier met elkaar. En dan maar in een wat minder mooie omgeving. Er is een vaste wijsheid, door mij ontworpen, voor steden als Roermond.

Hoe mooier de stad, hoe lelijker de vrouwen.
Hoe mooier de vrouwen, hoe lelijker de stad.

Voor Maastricht gaat dat niet op. Daar zijn en vrouwen en stad heel mooi. Alleen is daar de taal, het dialect heel lelijk.

Heerlen is een lelijke stad, maar heeft zo op het borreluur, vrijdagsmiddags om vijf uur op het Pancratiusplein en staande op het terras, straks in de zomer, heel acceptabele vrouwen.

Geleen is een lelijke stad, maar heeft ongeveer de meest standvastige en mooi fijne vrouwen van de hele provincie.

Die van Weert zijn sterk en stevig, pittig en ze dulden geen tegenspraak. Dat zijn vrouwen van De Peel en die eten turf.

Venlose vrouwen zijn niet alleen mooi, maar ook nog eens de baas. Over iedereen en altijd. In alle opzichten. Geraffineerd. En kostelijk dat wil zeggen ze kosten veel geld.

Dat zijn wijsheden en paragrafen, parameters waarmee je te werk moet gaan bij de studie en de zoektocht naar schoonheid en mooie vrouwen in de steden en dorpen van Midden en Noord Limburg.

Die van Heythuysen zijn rustig en degelijk. Dat is meer dan genoeg.

Over de Kapellerlaan en het verloren gaan, de bomenkap, tomeloos schromelijke kaalslag aldaar die gaat gebeuren zullen we ’t maar niet meer hebben.

De Kapellerlaan, de mooiste van Limburg, moet als verloren worden beschouwd.

God hebbe haar ziel.

In alle eeuwigheid Amen.

 

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven