Broedseizoen gestart: respecteer de gebiedsregels

De lente lonkt en het broedseizoen is begonnen. Het voorjaar is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare. In de natuur worden partners gezocht, eieren uitgebroed, en talloze dieren geboren. Boswachters vragen je: respecteer de huisregels in de natuurgebieden.

Je blijft welkom in de natuurgebieden van Natuurmonumenten in de Maasvallei. Ook in het broedseizoen mag je vrij struinen. Let er wel op dat je geen dieren verstoort. Dus: blijf op afstand, houd de hond kort aangelijnd en laat geen afval achter. De toegangsregels vind je op de bordjes bij de entrees van de terreinen. Tijdens het broedseizoen controleren en handhaven boswachters en groene boa’s extra op naleving van de regels.

Hond kort aan de lijn

Helaas zien boswachters nog te vaak honden loslopen op plekken waar dat niet mag. Een loslopende hond kan een broedende vogel van zijn nest verjagen. Ook andere wilde dieren kunnen schrikken van honden, zelfs als ze niks doen. Bedenk dat een rondsnuffelende hond overal zijn geur achter laat. Dat kan soms al voldoende zijn voor de ouders om hun kroost te verlaten of het broeden te stoppen. En wist je dat grote grazers hun hoeven kunnen gebruiken om zichzelf te verdedigen als een hond te dichtbij komt? Ook voor je eigen veiligheid en die van je hond, is het dus belangrijk om je aan de regels te houden.

Kleintjes bij de kuddes

Het hele jaar door worden er kalfjes en veulens geboren, maar de piek ligt in het voorjaar. Ze zien er natuurlijk hartstikke schattig en lief uit, die jonkies bij de kuddes Konikpaarden en Gallowayrunderen. Maar vergeet niet dat de kersverse moeders in hun kraamperiode zitten. Ze zijn dan extra alert en beschermend en houden vreemden liever op afstand. Het kan ook zijn dat je je uitloopt bij een (aankomende) geboorte. In dat geval is er meer afstand nodig. Wil je het nieuwe leven aanschouwen of een geboorte observeren? Gebruik dan een verrekijker.

Beschermende familieleden

De grote grazers leven in sociale kuddes. Zo’n kudde vormt een hechte familiegroep, waarbij de vrouwelijke dieren een oogje in het zeil houden. Dat is fijn voor de moeders, want zo zorgen ze samen voor het jonge kroost. Wanneer er gevaar dreigt, beschermen ze de jonkies. Wees je daarvan bewust. Doorkruis een kudde nooit, de oudere dieren kunnen dit als een bedreiging zien. Loop om de kudde heen of draai om. Zie je een kalfje of veulen alleen? De moeder is waarschijnlijk mee grazen met de kudde en komt terug. Blijf uit de buurt en raak het jong niet aan, anders wordt het misschien verstoten.

Gun de dieren hun rust

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. Samen kunnen bezoekers van natuurgebieden ervoor zorgen dat de dieren de rust krijgen die ze nu zo hard nodig hebben. Geniet van de natuur en het nieuwe leven, maar doe dat met beleid. Dankjewel!

bron: natuurmonumenten

Dit bericht delen:
Scroll naar boven