Bibliotheek en kinderopvang: voorlezen kan niet jong genoeg beginnen

Daniëlle Knapen (Keet in de Kerk) en Jeanine Deckers (Bibliorura) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst

Bibliotheek Bibliorura en kinderopvang Keet in de Kerk in Roermond gaan voorrang geven aan het voorlezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van nul tot vier jaar een betere taalontwikkeling hebben als ze regelmatig worden voorgelezen. De twee Roermondse organisaties hebben daarvoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Bibliorura gaat medewerkers van de kinderopvang opleiden tot voorleescoördinator. Op hun beurt gaan die met collega´s het voorlezen inpassen in de dagelijkse praktijk van de kinderopvang.

Niet alleen de kinderen, ook hun ouders worden betrokken bij het voorleesproject. Doel is dat er thuis meer en bewuster wordt voorgelezen, uit eigen boekjes, of geleende boeken uit de bibliotheek.

“Ook heel jonge kinderen, baby’s zelfs, kun je al voorlezen,” zei Bibliorura-directeur Jeanine Deckers tegen ML5. “Je kunt er niet jong genoeg mee beginnen.” Samen verhaaltjes in een boekje “lezen”, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren: zo ontwikkelen kinderen een voorsprong waar ze hun hele leven voordeel van hebben.

“Basisscholen klagen dat kinderen in groep 1 al binnenkomen met een taalachterstand. Als een kind de eerste vier jaar al wordt voorgelezen, is dat heel belangrijk voor hun ontwikkeling,” zo zegt Jeanine Deckers.

Ouders kunnen hun kind gratis bij de bieb laten inschrijven, en krijgen dan twee voorleesboekjes cadeau. Ook voor de leeftijdsgroep 0 – 4 jaar zijn er voorleesboeken te leen. Dat kost niets. Wel na drie weken weer terugbrengen naar de bieb!

De bibliotheek en Keet in de Kerk werken samen in het programma Boekstart in de Kinderopvang.

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven