AREND MASIUS KIEKT: “De Voorstad Sint Jacob”

We bevinden ons, in goed Roermonds, in de Faubourg Saint Jacques. Vanuit de stad gezien ligt de Voorstad aan de overkant van de Roer en men passeert de Maria-Theresiabrug om er te komen. Deze stenen brug stortte in 1764 in door het hoge water van de regenrivier de Roer. Het verhaal wil dat Keizerin Maria-Theresia (Roermond was toen Oostenrijks) in 1771 de kosten voor herstel persoonlijk geheel op zich nam. Helaas, de realiteit was dat zij wel e vergunning tot herbouw verleende maar de stad droeg zelf de kosten. Deze werden gedekt door een accijnsverhoging op het … bier.

In de Tweede Wereldoorlog werden twee bogen opgeblazen, dat was in 1955 weer hersteld. Lange tijd was deze brug een belangrijke schakel in het verkeer naar het zuiden via de Rode Brug en naar het westen, met stak dan bij Ool te Maas over.

De Voorstad Sint Jacob dankt zijn naam aan een plaatselijke Jacobskapel uit de 15de eeuw. die werd in 1580 tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest. De Voorstad wordt al in de 14de eeuw genoemd als “Over de brug”. Dat was in feite alleen het driehoekige plein in het midden en de Vismarkt. De rest was territorium van Sint Odiliënberg. Hier ontstonden herbergen en logementen waar reizigers terecht konden als de stadspoorten gesloten waren. De voorstad werd voor de rest bewoond door vissers en arme mensen.

Vanaf de jaren van de vorige eeuw krijgt deze wijk een boost. Er komt een tweede brug en het is trendy om er te wonen. Ook de watersport krijgt een steeds belangrijkere rol. Soms wordt spottend beweerd dat Roermond het grootste watersportgebied van Nordrhein Westfalen heeft. Ach ja. Het is goed toeven aan de samenvloeiing van Maas en Roer, een plek die in de loop van de tijden nogal eens veranderde, doordat de loop van deze rivieren verlegd werd.

Tekst: Guus Rüsing.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven