90 procent loon doorbetaald vanaf 6 april

(Bron. nu.nl)

Ondernemers die door de coronacrisis hun omzet zien dalen, kunnen vanaf 6 april bij uitkeringsinstantie UWV een aanvraag indienen om de loonkosten tot maximaal 90 procent vergoed te krijgen. Dit maakte minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dinsdag bekend.

De regeling, voluit de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW), moet ervoor zorgen dat zo veel mogelijk mensen hun baan behouden nu de economie in veel sectoren is stilgevallen.

Koolmees heeft het over een “uitzonderlijke, forse maatregel”. Het kabinet verwacht hier 10 miljard euro aan uit te geven.

Ondernemers die hun omzet zien dalen, kunnen zich hier vanaf volgende week maandag voor inschrijven. Is die daling bijvoorbeeld 100 procent, dan wordt 90 procent van de loonkosten door de overheid betaald.

Daalt de omzet met de helft, wordt 45 procent van de salarissen vergoed. Zodra de aanvraag binnen is, duurt het twee tot drie weken voordat het geld op de rekening staat.

Voorwaarde is wel dat ondernemers voor de komende drie maanden minimaal 20 procent omzetdaling verwachten en het reguliere salaris blijven doorbetalen. De regeling geldt met terugwerkende kracht per 1 maart.

“Het is geen maatwerk. Dat kunnen we niet gedetailleerd uitvoeren”, zei Koolmees erbij. “De nood is hoog, daarom moet de regeling snel en eenvoudig”, aldus de bewindsman.

Het maximale salaris dat wordt vergoed is 9.538 euro per maand. Verreweg de meeste werknemers zitten hier onder.

Regeling geldt ook voor flexwerkers
Ook flexwerkers kunnen hier gebruik van maken, er wordt geen onderscheid gemaakt naar contractvorm. Het kabinet roept werkgevers op om ook deze groep werknemers in dienst te houden als dat mogelijk is.

Ook uitzendkrachten en mensen die werken via een payrollbedrijf komen in aanmerking voor steun. Het desbetreffende uitzendbureau of het payrollbedrijf moet dan wel de loonsubsidie aanvragen en voldoen aan de voorwaarden.

De noodmaatregel is een verdere uitwerking van de regeling zoals die op 17 maart werd gepresenteerd als onderdeel van het noodpakket om de economie zo veel mogelijk overeind te houden.

Teveel uitbetaalde moet worden terugbetaald, geen boetes                                                                                                            Bij het vooraf uitkeren van bedragen, ligt fraude op de loer. Daarom doet Koolmees een beroep op ieders morele verantwoordelijkheid. “Dit is een noodmaatregel in crisistijd voor het algemeen belang. Gebruik hem ook zo.”

Het UWV gaat achteraf met behulp van een accountantverklaring kijken hoeveel omzetverlies er is geweest.

Valt de omzetdaling uiteindelijk mee, dan moet de ondernemer het verschil terugbetalen. Is het tegenovergestelde het geval, dus als een bedrijf meer omzetdaling heeft, volgt er een naheffing. Er worden in dat geval geen boetes uitgedeeld.

Ondernemers moeten zelf hun geschatte omzetverlies doorgeven. Dat doen zij door de totale omzet uit 2019 door vier te delen en dat bedrag te vergelijken met de te verwachte omzet in maart, april en mei van dit jaar.

Hier kan het gebrek aan maatwerk een probleem worden, bijvoorbeeld voor bedrijven die een piek in hun omzet hadden gedurende die maanden. Ondernemers mogen de periode wel met maximaal twee maanden verschuiven, als het verlies bijvoorbeeld pas later intreedt.

UWV: Maximaal zestigduizend aanvragen per dag

Fred Paling, bestuursvoorzitter van UWV, houdt er rekening mee dat tienduizenden ondernemers op de eerste dag de loonsubsidie zullen aanvragen.

“Als er heel veel aanvragen tegelijkertijd binnenkomen, dan blijft het portaal toch overeind”, zei Paling. Bij de oude regeling liep de site regelmatig vast. Ook was de site soms helemaal niet bereikbaar.

Enige spreiding in de week helpt, benadrukt Paling. Volgens de UWV-bestuurder kunnen er in totaal zestigduizend aanvragen per dag worden verwerkt

Dit bericht delen:
Scroll naar boven