50 jaar Natuur en Milieufederatie Limburg – het jaar 1977

Al 50 jaar natuurlijk!

Via een tijdlijn 1971 – 2021 blikt De Natuur en Milieufederatie Limburg NMF Limburg op haar jubileumwebsite terug op een halve eeuw milieubeweging in Limburg. De tijdlijn start in het jaar van de oprichting in 1971. Wekelijks wordt een jaartal toegevoegd met een bijzondere, opmerkelijke en/of bepalende gebeurtenis. Eind november 2021 wordt het jubileum gevierd met met een speciale Ontmoetingsdag en wordt de tijdlijn compleet gemaakt. De tijdlijn bevat niet alleen gebeurtenissen van de NMF Limburg zelf, maar bevat ook interessante bijdragen van onze aangesloten organisaties.

Met toestemming van de NMF Limburg besteedt ML5 elk weekend aandacht aan de tijdlijn; vandaag het jaar 1974

Bekijk de volledige tijdlijn op de jubileumwebsite 50jaarnatuurlijk  van de NMF Limburg.

Tijdlijn 1971 – 2021 – het jaar 1977

 

1977 – Aktie Geuldal

Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten en Stichting het Limburgs Landschap voerden in het voorjaar van 1977 actie voor het behoud van drie belangrijke objecten in het Zuid-Limburgse Geuldal. Met de Aktie Geuldal hoopten de organisaties minstens twee miljoen gulden op te halen. Het bedrag kwam ten goede aan de volgende objecten en gebieden:

Cottesserbeek
De beek vormt de grens met België en flankeert de beboste hellingen van het Vijlerbos. Het gebied bevat graslandpercelen, verscheidene boom- en struiksoorten, holle wegen, stukjes bouwland, een bosje, een mozaïek van landschapselementen met als middelpunt een fraaie vakwerkboerderij.

Volmolen
De geul stroomt dwars door dit gebied, met aan weerszijden graslanden en begrensd door populieren. In die populieren zijn met een goed oog de altijd groene ‘dotten’ van de mistletoe te zien. In het midden van dit dal ligt de Volmolen, die na restauratie in 1977 weer als graanmolen in gebruik is genomen.

‘T Höfke
Een typisch Limburgse boerderij, die niet langs de Geul ligt, maar op de helling van het dal. Door een aanpassing in beheer is op enkele percelen in dit gebied de zinkminnende Alpenboerenkers weer te vinden.

Lees ook:
Krachtige actie tot behoud van Geuldal

In deze serie verschenen reeds de jaren:

Jaar 1971

Jaar 1972

Jaar 1973

Jaar 1974

Jaar 1975

Jaar 1976

Dit bericht delen:
Scroll naar boven