Wintertijd 2022 gaat vannacht van om 3 uur van start

De wintertijd begint op de laatste zondag van oktober (morgen dus) en eindigt op de laatste zondag van maart (het begin van de zomertijd). In de nacht van zaterdag op zondag worden de klokken om 3 uur een uur teruggezet, dus van 3 naar 2 uur en kan iedereen een uur langer slapen!!

PRAKTISCHE INFORMATIE

De wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en is zo genoemd als tegenhanger van de zomertijd? De wintertijd duurt vijf maanden en begint steeds op de laatste zondag van de maand oktober. Om 03.00u zomertijd wordt de klok teruggedraaid naar 02.00u wintertijd.

Door plannen van de Europese Unie kan de wintertijd van dit jaar wel eens een van de laatste zijn. De Nederlandse Ministerraad heeft besloten dat de zomertijd in elk geval tot en met 2006 ingaat op de laatste zondag van maart.

Voor de vergeetachtigen is er een Nederlandstalig ezelsbruggetje: je “wint-er” tijd mee. In het Engels is er ook een ezelsbruggetje: “Spring forward, fall back” Lente-spring vooruit, herfst fall-val achterover. In het Nederlands is er nog een ezelsbruggetje: “In het VOORjaar zet men de klok VOORuit en in het nAjaar zet men de klok Achteruit”.

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven