Wielerkanon Mathieu uit 1900 wacht op Olympisch eerherstel

Terwijl Tour de France-minnend Nederland de verrichtingen van Mathieu van der Poel in de Ronde volgt, wacht een andere Mathieu nog steeds op eerherstel. De Limburgse wielrenner Mathieu Cordang veroverde in 1900 Olympische titels in twee races: de 24-uurswedstrijd en de drieduizend meter. Ook werd hij tweede op de 10 kilometer.

De overwinningen van Cordang zijn nooit officieel erkend door het IOC. De Spelen in het Parijs van 1900 verliepen chaotisch, en vielen bovendien samen met sportevenementen van de Wereldtentoonstelling in Parijs. Sommige sportterreinen werden zelfs gedeeld door beide organisatoren, wat de verwarring alleen maar groter maakte. Historici strijden tot de dag van vandaag over welke evenementen Olympisch waren, en welke bij de Wereldtentoonstelling hoorden.

IOC

Mathieu Cordang in 1897 (Collection Jules Beau. Photographie sportive] : T. 5. Années 1897 et 1898 – Wikimedia Commons)

Twee nabestaanden van Cordang, kleinzoon Stan Cordang en Lammert Visscher, echtgenoot van de oudste kleindochter, vroegen het Nederlandse Olympisch Comité NOC*NSF om eerherstel. De gemeente Roermond ondersteunde hen daarbij. Het IOC ging wel in op twee andere soortgelijke verzoeken – voor roeiers Roelof Klein en François Brandt – maar Mathieu Cordang wacht nog op erkenning als Olympisch kampioen. Ook de Maastrichtenaar Harie Meijers eindigde in 1900 als eerste, in zijn geval op de afstand van 2000 meter sprint, en 2000 meter tandem, samen met Fernando Tommaselli.

Nazaten Stan Cordang en Lammert Visscher hopen op erkenning van hun voorvader bij de Olympische Spelen van 2024. Tot nu toe bestaat het eerbetoon voor de Mathieu van 1900 uit een monument en een naar hem genoemd park in Swalmen, de plaats waar Cordang in 1942 overleed.

Bron: sportgeschiedenis.nl

Dit bericht delen:
Scroll naar boven