Met veel waardering neemt Maasgouw afscheid van wethouder Math Wilms (67). Na 26 jaren van toewijding aan de lokale politiek gaat de Maasbrachtenaar eind mei met pensioen. “Ik kijk met grote dankbaarheid terug. Het was een geweldige tijd. Ik heb zóveel geleerd, zóveel fijne mensen ontmoet.”

Na een carrière van twintig jaar in de regionale sport besloot hij eind 1997 om zijn horizon te verbreden. Sportleider, -docent en verenigingsman Math Wilms stelde zich kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Maasbracht, toen nog namens het CDA; later voor Lokaal Belang. “In de lokale politiek kom je met alle terreinen van het beleid in aanraking. De ideale plek dus om mijn blik te verruimen. Ik heb me altijd betrokken gevoeld bij wat er in mijn leefomgeving gebeurt en hoe het met een ander gaat. Die interesse heb ik niet van een vreemde, thuis ging het ook geregeld over politiek”, zo motiveert hij zijn kandidaatstelling van destijds.

Geen seconde spijt

De geboren en getogen Maasbrachtenaar werd in 1998 met voorkeursstemmen gekozen. Zo begon zijn politieke loopbaan; eerst in Maasbracht, na de herindeling in 2007 in Maasgouw. Bij elkaar maar liefst 26 jaar (zeven verkiezingen!) waarin hij afwisselend raadslid en wethouder was. “Ik heb nooit een seconde spijt gehad van mijn besluit destijds om ‘de politiek’ in te gaan”, zo klinkt het met overtuiging.

Als wethouder van Lokaal Belang bekleedde hij veel verschillende bestuurlijke portefeuilles. “In het sociale domein en het verenigingsleven ligt natuurlijk mijn hart. Maar terugkijkend heb ik ‘Financiën’ misschien wel het meest boeiende gevonden om te doen. Als portefeuillehouder Financiën was het mijn taak om op de winkel te passen. Waar anderen gas gaven, moest ik wel eens op de rem trappen. Dat we financieel gezond zijn en onze huishouding goed op orde hebben, is echt een teamprestatie”, zegt Math.

Math Wilms

Teamspeler

Integer, bescheiden en wars van status, zo staat Math Wilms in Maasgouw bekend. Een geboren teamspeler en coach die wordt gedreven door de inhoud, anderen in hun kracht zet. “Met een groep mensen problemen analyseren en zoeken naar oplossingen, daar krijg ik energie van. Ik heb altijd geweldig fijn samengewerkt met de mensen om me heen, zowel binnen als buiten het gemeentehuis. Als wethouder is het belangrijk dat je goed luistert, de juiste vragen stelt en het ambtelijk advies op een goede manier vertaalt naar je collega’s in het college. En uiteindelijk naar de gemeenteraad waar de beslissingen worden genomen.”

Alles in het belang van Maasgouw

In je eentje bereik je als bestuurder niets, zo luidt zijn credo. Je doet het samen. Math Wilms kijkt met een goed gevoel terug op de dossiers waar hij verantwoordelijk voor was en waarbij hij steeds het belang van Maasgouw vooropstelde. De afweging tussen individuele/ groepsbelangen en het algemene belang voor de gemeente is de belangrijkste, maar vaak ook moeilijkste opgave voor een raadslid en wethouder. Of het nu gaat om de keuze voor bepaalde voorzieningen in de kernen of het verlenen van vergunningen.

Ronduit uitdagend was de afbouw van de voorraad woningbouwplannen tussen 2014 en 2018. Door de bevolkingskrimp waren gemeenten (en dus ook Maasgouw) genoodzaakt om in bestaande bouwplannen te schrappen. Tegelijkertijd moesten we erop toezien dat de juiste huizen op de juiste plek werden gebouwd. “Behoorlijk ingrijpend. Als wethouder kun je niet iedereen tevredenstellen, hoe graag je dat ook zou willen. Het algemeen belang is altijd leidend.”

Ruimte voor nieuw geluk

Het ambt van wethouder is de laatste jaren zeker niet makkelijker geworden, zo geeft hij toe. De wereld is veranderd, steeds meer mensen hebben extra ondersteuning nodig en ook de onvrede in de samenleving neemt toe. Om iedereen goed te kunnen helpen en de gemeenschap dicht bij elkaar te houden, moet de gemeente de komende jaren alle zeilen bijzetten. Dat vraagt om nieuwe energie. Ook in Maasgouw, zo vindt Math Wilms. “Ik ben de enige zestigplusser in het college en in mijn vrienden- en kennissenkring heeft nu bijna iedereen de pensioengerechtigde leeftijd. Dat zette me toch aan het denken.”

Vanaf 27 mei draagt hij het stokje over aan zijn opvolger Rob Cretskens. Math Wilms krijgt dan de ruimte voor een andere invulling van zijn tijd. Meer ruimte voor zijn kinderen en kleinkinderen; zijn vriendin. En meer tijd voor zichzelf. Lekker toeren op de racefiets. Engels studeren. Vrijwilligerswerk doen. “Met dankbaarheid en heel veel plezier kijk ik terug op de afgelopen 26 jaar. De mensen met wie ik heb samengewerkt, ga ik missen. Ik heb genoten van elke dag dat ik me mocht inzetten voor deze mooie gemeente. Nu is het tijd om op een andere manier van betekenis te zijn.”

Uitnodiging receptie

Op donderdag 16 mei is er een receptie waar u persoonlijk afscheid kunt nemen van Math Wilms. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. De receptie is tussen 17:00 en 19:00 uur in het gemeentehuis in Maasbracht.

bron: site gemeente Maasgouw