Waarschijnlijk aanscherping van onttrekkingsverbod oppervlaktewater

Boeren en tuinders die in de knel komen met beregenen, mocht er een aanscherping komen op het onttrekkingsverbod op oppervlaktewater, kunnen dat tot maandagochtend melden bij Waterschap Limburg.

De regen die volgende week wordt verwacht zal waarschijnlijk niet veel verlichting geven voor de droogte. Het Waterschap Limburg gaat in overleg met de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) inventariseren welke boeren in nood komen als de droogte van nu aanhoud en het onttrekkingsverbod wordt verscherpt. De droogval in de beken neemt toe en de situatie is zorgelijk.

Volgens Chrit Wolfhagen van het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg wil het waterschap op korte termijn inzicht hebben welke boeren en tuinders in de problemen zouden kunnen komen. Er is dan genoeg tijd om te bekijken waar de knelgebieden zijn en hoe dit opgelost kan worden als het zover komt. Boeren en tuinders die volledig zijn aangewezen op oppervlaktewater kunnen zich melden tot maandag 15 augustus 8.00 uur melden via het formulier op: www.waterschaplimburg.nl/droogte. Het waterschap neemt vervolgens contact op met de melders, als het tot een daadwerkelijk verbod komt. Belangrijk criterium is dat de boer geen andere mogelijkheid heeft om aan water te komen dan uit de beken.

‘Het is van belang dat alleen ondernemers zich melden die geen andere opties voor beregening hebben dan oppervlaktewater’, zegt LLTB-bestuurder Peter van Dijck. ‘En ik zou agrarische ondernemers zelfs willen vragen om zoveel mogelijk alternatieven in te zetten om oppervlaktewater te sparen voor collega’s die écht niet anders kunnen.’

 

Foto: Waterschap Limburg

Dit bericht delen:
Scroll naar boven