Video Wereld Prematurendag een verslag vanuit het Laurentiusziekenhuis

Elk jaar wordt op 17 november bijWereld Prematurendag extra aandacht gevraagd voor de problemen rond een vroeggeboorte en de wereld van Neontalogie.

Een op de tien baby’s wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland. Deze baby’s liggen vaak weken- of maandenlang in het ziekenhuis en lopen een groot risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties.

ML5 bezocht de Prematurenafdeling van het Laurentiusziekenhuis in Roermond.

Ieder jaar overlijden er ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na de couveuse nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grote kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps. Van de helft van alle vroeggeboorten is de oorzaak onbekend. Onderzoek is belangrijk voor de preventie van vroeggeboorte en voor de zeer gespecialiseerde zorg voor deze extreem kwetsbare, kleine baby’s.

Een vroeggeboorte heeft een enorme impact op de gehele familie. De plotselinge bevalling, angst of de baby overleeft en onbegrip van werkgevers leiden tot een emotionele achtbaan. Heen en weer reizen tussen ziekenhuis, thuis en werk eisen een zware tol.

 

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven