Video – Nieuwjaarstoespraak burgemeester Stef Strous Maasgouw

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Stef Strous: “een nieuw elan”

Nieuwjaarstoespraak: 2022 met nieuw elan

Beste mensen,

We staan aan het begin van een nieuw jaar, 2022.

Wat brengt het ons?

  • Allereerst hopelijk veel geluk, veiligheid, gezondheid en veel elan, zeg maar vuur en enthousiasme;
  • Ten tweede hopelijk een geleidelijke afschaling van de maatregelen tegen de pandemie, waar we nu weer midden in zitten;
  • Er zijn dit jaar gemeenteraadsverkiezingen, met in maart een nieuwe raad. Ik roep u nu al op dan te gaan stemmen!
  • Vervolgens komt er een nieuw college van burgemeester en wethouders, dat vanaf het einde van de lente begint aan de uitvoering van een nieuw programma;
  • Ten vijfde de start van een nieuw kabinet in Den Haag. Dit kabinet heeft grote ambities. Hopelijk worden deze uitgevoerd en kunnen we samen de grote problemen in de samenleving en de wereld aanpakken.

Ik licht dit toe.

Het nationale regeerakkoord dat in december is gepresenteerd richt zich op een ambitieuze aanpak van de hedendaagse problemen in onze maatschappij. Er wordt veel geld vrij gemaakt voor de aanpak van de klimaatverandering en de stikstofproblematiek. Maar ook opgaven op het terrein van veiligheid, preventie, armoede, ongelijkheid, woningbouw en een andere economie. Er is niet alleen oog voor de hardwerkende zelfredzame succesvolle burger. Er komt landelijk ook een dienstbare overheid die oog heeft voor mensen die het niet zelf kunnen redden. Het sociale beleid wordt aangepast. Een minister tegen armoede en een hoger minimumloon, zodat hopelijk iedereen echt zelfstandig het leven vorm kan geven.

Wereldwijd ligt er een grote opgave om te werken aan het klimaat, aan duurzaamheid, aan de zogenaamde Global Goals. Als gemeente hebben we ons hier al eerder aan verbonden.

In het regeerakkoord worden vele miljarden vrijgemaakt voor duurzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat ruim 90 % van de Nederlanders er van overtuigd is dat de aarde opwarmt en dat de mens daarvan de oorzaak is. Overal zijn mensen in principe bereid hun leefwijze aan te passen om de klimaatcrisis tegen te gaan. Het roept positieve gevoelens op om iets te doen voor het milieu. Een goed voorbeeld is denk ik de aangepaste afvalinzameling in onze gemeente. Massaal kozen wij in Maasgouw voor andere afvalbakken. Hiermee geven we aan graag plastic en groenafval te willen scheiden en zo bij te dragen aan duurzaamheid.

De overheid moet ons niet alleen klimaatrampscenario’s schetsen, maar ook perspectieven bieden:

  • Wat kunnen we doen?
  • Welke financiële ondersteuning wordt geboden voor warmtepompen en voor isolatie? Iedereen moet immers mee kunnen doen.

We hebben door het hoogwater van afgelopen zomer de gevolgen van klimaatverandering ’aan den lijve ondervonden’. Met een gezamenlijke aanpak en gebundelde krachten hebben we veel bereikt. We lieten zien dat we in Maasgouw steeds weer energie, frisse moed en elan vinden om te werken aan een veilige toekomst. Dat stemt me positief en hoopvol voor de toekomst.

Ook op de schaal van de gemeente Maasgouw verwacht ik dat er na de verkiezingen met veel enthousiasme  wordt doorgezet op het thema ‘duurzaamheid’. Op het gebied van klimaat, positieve gezondheid, werk en welzijn.

De coronapandemie heeft ons nu 2 jaar in de greep. Vaccinaties en de ‘booster’ hebben nog geen definitieve overwinning op het virus opgeleverd.

In de komende maanden gaan grootschalige activiteiten helaas niet door, om te beginnen onze nieuwjaarsreceptie. Voor andere activiteiten, zoals de carnaval, is het afwachten of de huidige lockdown het gewenste effect heeft en er eind februari nog iets van de traditie gevierd kan worden. Ik heb compassie met alle vrijwilligers in verenigingen die met grote onzekerheid activiteiten plannen. Maar ik zeg ook: ”Houd vol, we komen er uit!”

Laten we hopen dat we samen met deskundigen snel een vergezicht kunnen schetsen, een perspectief. Zicht op de lange termijn. Zicht op hoe we ons kunnen aanpassen aan de pandemie. Zicht op hoe we er mee kunnen leven.

Voor 2022 wens ik u een goede gezondheid, veel geluk en gezelligheid.

Een mooi nieuw jaar met veel vuur en enthousiasme; met veel elan!

Dit bericht delen:
Scroll naar boven