Video – Hoofdrolspelers Muziektheater Cuypers stellen zich voor #9

De komende weken stellen de hoofdrolspelers van Muziektheater Cuypers zich in een serie korte interviews voor.

ML5 DÉ OMROEP VAN MIDDEN LIMBURG biedt hen graag de mogelijkheid dit aan een breed publiek te doen.

Vandaag het volgende interview met Joep Segers, die de rol Frans Stoltzenberg senior gestalte geeft in Muziektheater Cuypers.

Achtergrondinformatie over de rol die hij in muziektheater Cuypers speelt.

Nadat Pierre Cuypers net afgestudeerd is als architect in Antwerpen, wordt zijn talent opgemerkt door de veel oudere Frans Stoltzenberg, die een borduuratelier voor kerkelijk textiel heeft. Hij ziet mogelijkheden in Cuypers en biedt aan zijn compagnon te worden. Cuypers heeft geen kapitaal, maar daar zorgt Stoltzenberg voor. De twee mannen beginnen samen de Kunstwerkplaatsen Cuypers & Stoltzenberg en hebben de tijd mee. In 1853 worden de katholieke bisdommen in Nederland hersteld. Overal in het land moeten kerken worden gebouwd en ingericht. De opdrachten stromen van alle kanten toe. Frans Stoltzenberg wordt gespeeld door Joep Segers, die na een aantal komische musicalrollen nu zijn eerste serieuze hoofdrol speelt.


Met de zoon van Stoltzenberg, die ook Frans heet, krijgt Cuypers later problemen. Frans junior heeft grootse plannen, maar Cuypers komt in die plannen niet voor. Er ontstaan strubbelingen en junior vertrekt uiteindelijk naar Amerika. In Muziektheater Cuypers is Stoltzenberg junior een minder sympathiek personage. Zanger-acteur Joris Jentjens geniet van zijn rol, waarin hij zich lekker kan uitleven als gemenerik.

Over Muziektheater Cuypers

Roermondenaar Pierre Cuypers, de grootste Nederlandse architect van de 19de eeuw, overleed 100 jaar geleden. Hij ontwierp iconische gebouwen als het Rijksmuseum en het Centraal Station (Amsterdam) en Kasteel de Haar (Haarzuilens). Hij legde de basis voor de restauratie van monumenten. Hij was een netwerker met contacten in heel Europa. Hij gebruikte de hightech van zijn tijd en ging te werk als een projectontwikkelaar. Hij vocht tegen de achterstelling van katholieken. En hij was vegetariër.

Muziektheater Cuypers brengt de mens Pierre Cuypers tot leven. Hoe ontwikkelde een jongen uit het kleine Roermond zich tot Europees kunstenaar?
Waar kwam zijn enorme scheppingskracht vandaan? Wat waren zijn drijfveren?

Van woensdag 9 t/m zondag 13 maart 2022 zijn er 6 voorstellingen van Muziektheater Cuypers in Theater De Oranjerie in Roermond.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Theater De Oranjerie .

Dit bericht delen:
Scroll naar boven