Video – Aanleg vispassage Molenplas (Stevensweert)

Om de vissen te helpen leggen Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat een nieuwe beek (vispassage) aan langs de Molen- en Biltplas. De uitvoering van werkzaamheden gebeurt onder ecologische begeleiding en in afstemming met Natuurmonumenten als eigenaar en beheerder van het gebied. De nieuwe beek krijgt de naam Verlengde Oude Maas.

In de gemeente Maasgouw, tussen de kernen Ohé en Laak en Stevensweert, ligt het stroomgebied van de Oude Maas. Deze beek komt uit in de Molenplas, die is verbonden met de Biltplas. Vanuit de Biltplas is er een verbinding met de Maas.

Deze twee plassen zijn nu moeilijk te passeren voor vissen. De vissen willen vanuit de Maas door de twee plassen en door de Oude Maas richting de Geleenbeek om zich voort te planten. Ze voelen normaal aan de stroming van het water welke kant ze op moeten; de zogenoemde lokstroom.

Dit gaat nu niet goed doordat er weinig stroming is in de plassen. Hierdoor voelen de vissen niet welke richting ze op moeten zwemmen en kunnen ze de ingang van de Oude Maas niet altijd vinden.

Voor de aanleg van een vispassage worden er vanaf 20 september een aantal bomen gesnoeid en gekapt bij de Molen- en Biltplas in Stevensweert. Tijdens de werkzaamheden is het niet mogelijk het hele rondje Molenplas te wandelen. De werkzaamheden duren tot april 2022.

Inspectie

Voordat gestart wordt met de kap inspecteert een ecoloog het gebied. De ecoloog kijkt of er geen broedplaatsen of dieren in de bomen zitten. Zo kunnen we veilig starten met het kap- en snoeiwerk. Daarnaast snoeien we voor het broedseizoen om vogels niet te verstoren.

Gedeeltelijke afsluiting

Tijdens de werkzaamheden is het niet mogelijk om het volledige rondje om de Molenplas te wandelen. U kunt omkeren en/of omlopen via de Biltplas en het fietspad aan de Verlengde Oude Maasweg (weg tussen Julianakanaal en Molenplas). Het vogeluitkijkpunt blijft bereikbaar via de stapstenen. Maakt u gebruik van de knooppuntenroutes? Volg dan de bordjes.

Nieuwe beek

Er wordt voor vissen een nieuwe beek aangelegd. In dit filmpje wordt kort uitgelegd waarom en hoe dit gedaan wordt.

Meer informatie

Op de website van Waterschap Limburg vindt u alle informatie over de planning, de omleidingsroutes en een kaartje met wat waar gedaan wordt. Kijk hiervoor op www.waterschaplimburg.nl/vispassagemolenplas.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven