Verspreiding Coronavirus in Nederland lijkt af te remmen

Het Coronavirus lijkt af te remmen in Nederland. Die voorzichtig positieve prognose deelde directeur Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanochtend met de Tweede Kamer. Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen, loopt al een paar dagen terug.

Waarschijnlijk is de daling het gevolg van de maatregelen die twee weken geleden werden afgekondigd. Dat begon met het advies van premier Mark Rutte om voorlopig geen handen meer te schudden, maar werd al snel uitgebreid naar een verbod op bijeenkomsten met meer dan honderd mensen en de oproep aan de hele bevolking om zoveel mogelijk thuis te werken.

Sinds zondagavond 15 maart houden ook horeca en scholen de deuren noodgedwongen gesloten. Het kabinet vraagt iedereen om zeker anderhalve meter afstand te houden van anderen.

Van Dissel benadrukt dat alle ontwikkelingen erg gevoelig zijn voor de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden die door het kabinet zijn afgekondigd. “De exponentiële groei is waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend.”

Scroll naar top