Vastelaovesgeveul – Jubileum 6 x 11 V.V. De Vreigeliers Haelen

Nog even en dan is het de 11e van de 11e en wordt de opening van het “viefde seizoen” “de vastelaovendj” officieel ingeluid. In de aanloop naar de vastelaovendj worden her en der in de provincie de nodige voorbereidingen getroffen. Zo ook bij V.V. de Vreigeliers uit Haelen. Ze vieren het 6 x 11 bestaan en hebben een prachtig programma in elkaar gezet dat start met het 6 x 11 jubileumweekend op 13 en 14 november.

ML5 DÉ VASTELAOVES OMROEP VAN MIDDEN LIMBURG brengt dit natuurlijk graag bij een breed publiek onder de aandacht en zal uiteraard in het programma “Vastelaovesgeuvel” uitgebreid aandacht besteden aan de jubileum activiteiten.

Uitgebreide info over het Jubileumweekend

Zaterdag 13 november

Vanaf 20.11u  trappen De Vreigeliers na een verplichte rustperiode de vastelaovend 2021 af bij Trefcentrum Aldenghoor met vastelaovesvereningen van de oude gemeente Haelen. De Sjoapswei uit Horn zorgt er met hun kanon voor dat het nieuwe seizoen met 11 saluutschoten wordt geopend.

Hierna volgt een optreden van de huidige LVK-winnaar Hoondervel.

Vervolgens zal Paul I aftreden en opgenomen worden bij de Haelense Oud-Prinsen. Hij wordt OPHA. Moerepetazie (Wae gaon dr same eine drinke) zal een optreden verzorgen.

Tenslotte zal de nieuwe Vreigelprins het daglicht aanschouwen.

zondag 14 november

Op zondag 14 november organiseren De Vreigeliers samen met het KVL de halve finale van het KinderVastelaovendLeedjes Festival. Er komen deelnemers uit heel Limburg die strijden om een plaats in de finale. Ook de Leudalse basisscholen De Leerlingst uit Haelen en de taalschool uit Baexem zullen deelnemen.

Alle activiteiten vinden plaats bij en rondom Trefcentrum Aldenghoor, Kasteellaan 7a, 6081 AN in Haelen. Beide dagen is de entree gratis.

Informatie over VV De Vreigeliers

6 x 11 jaar geleden zijn de Vreigeliers begonnen als CV De Parkiete. De eerste prins in 1956 was Piet I (Spee). Na 1960 gingen de Parkieten in een winterslaap en ontwaakten in 1972 als Vreigeliers met prins Wiel I. Na 1976 gingen de Vreigeliers opnieuw in een winterslaap. De honneurs werden op een voortreffelijke manier waargenomen door de Raad Vanzelf. In 1983 begon een nieuwe Vreigelperiode. Prins Ton II was de eerste prins van de opnieuw herrezen Vreigeliers.

V.V. De Vreigeliers is heden ten dage een mooi vereniging met ongeveer 100 leden. V.V. De Vreigeliers overkoepelt diverse vastelaovesgroeperingen in de kern Haelen. Hieronder vallen de Prins en Raad van 11, Jeugdvreigeliers (jongens), Aod Prinse Haele (OPHA’s) en de Vreigelprinsesjes (meiden). De samenwerking met de het Boerebroelofscomité verloopt heel prettig.

Op dit moment (2021) regeert prins Paul I over het Vreigelriek met de spreuk: “Al woeën ich d’r neet mier ich bèn en blief eine Vreigelier”. De nieuwe prins wordt zaterdag 14 november 2021 bekend gemaakt.

Informatie over de naamgeving VV de Vreigeliers

Veel namen van carnavalsverenigingen verwijzen naar dieren, bijvoorbeeld De Bosuule, De Veldjmuus, de Kwakkert, de katers, enz..

De naam “De Vreigeliers” verwijst naar een karaktereigenschap van de Haelense mensen. Wikipedia zegt hierover het volgende: Vreigele beteikentj in gans Limburg altied en euveral waal get te zegge höbbe euver get waat gebeurdj is, ouch al is ‘t good ‘t kan toch altied baeter. De miense oet Hale zeen dao hieël erg good in. Ze höbbe altied waal get te zegke euver get. Geit ‘t good dan kan ‘t natuurlik baeter, mer als ‘t neet zoeë good geit… dan kinse dich veursjtelle waat veur ein commentaar d’r gegaeve weurdj. Natuurlik zeen d’r in anger dörper, ouch miense die kinne vreigele en hieël erg good zelfs. De miense van Hale zeen zeer bedreve in ‘t vreigele en daorom is de naam van de vastelaovendjsvereniging “de Vreigeliers” ouch zoeë good gekaoze.”

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven