Telewerken over de grens wordt makkelijker

(Foto: pxhere.com)

Grenswerkers die een baan hebben in het buitenland, maar ook gedeeltelijk via internet werken in hun woonland, krijgen daar ruimere mogelijkheden voor. De GrensInfoPunten langs de Nederlands-Duits-Belgische grens gaan de nieuwe regels binnenkort uitleggen. Het gaat vooral om een versoepeling van de Europese regels voor de sociale zekerheid.

De regels bepalen welke voorschriften er gelden voor het afdragen van sociale verzekeringspremies: ofwel de wet in het land van de werkgever, of die in het woonland van de werknemer. Volgens de nieuwe regels mag de werknemer tot 50 procent van zijn taken thuis via internet uitvoeren, bijvoorbeeld in Nederland. Daarbij blijven dan de sociale regels van kracht uit het land van de werkgever, bijvoorbeeld Duitsland. Ga je meer dan 50 procent thuiswerken, dan gaan de wetten van het thuisland gelden. Dat kan gunstig of ongunstig uitpakken. Vroeger was dat al bij 25 procent thuiswerk.

Onder meer door de Covid-19-pandemie is het thuiswerken, ook grensoverschrijdend, flink toegenomen., zo blijkt uit een onderzoek van ITEM (Maastricht). Dat effect is blijvend, en daarom maakt de Europese overheid de sociale-zekerheidsregels wat ruimer. Cijfers van het CBS laten zien dat in Midden-Limburg een op de 30 werknemers grensarbeider is. In de rest van LImburg is dat gemiddeld een van de 20 (in 2019).

De nieuwe regeling gaat in per 1 juli 2023. De GrensInfoPunten houden op dinsdag 20 juni 2023 om 16:30 een webinar van een uur om de ingewikkelde nieuwe regeling en de gevolgen daarvan uit te leggen aan grensarbeiders. De voertaal is dan Nederlands.
Op 22 juni om 16:30 wordt nog eens zo’n webinar gehouden, maar dan in het Duits.

Meer info, en aanmelding, via de website van de GrensInfoPunten in het Nederlands of in het Duits.

(ML5/RK)

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven