Stevensweert decor voor oorlogsfilm

Afgelopen zondag was er volop bedrijvigheid in Stevensweert. Het vestingstadje was de plek waar een grote crew alsmede tientallen vrijwilligers uit de directe omgeving en de regio Asten/Someren figureerden voor de film ‘Burgemeestersmoord’.

‘Het verhaal vond 80 jaar geleden plaats in de regio Asten/Someren maar Stevensweert was de meest geschikte locatie om een aantal scenes uit de film op te nemen’, laat Daan Blommers, scenarioschrijver en regisseur, weten.

Burgemeester Piet Smulders van Someren en burgemeester Willem Wijnen van Asten waren tijdens de oorlog actief in het verzet. Ze weigerden om namen door te geven van mensen die in Duitsland aan het werk gezet konden worden. De moord op twee landwachters door het verzet in Gemert iwas de aanleiding voor een wraakactie van de SS.

Op de avond van 14 augustus 1944 werden beide burgemeesters opgepakt door een Nederlands moordcommando, evenals Frans Eijsbouts. Alle drie werden ze neer geschoten. Eijsbouts raakte gewond aan zijn arm, rolde van de berm af de sloot in en hield zich dood. Beide burgemeesters overleden ter plekke.

Op Bevrijdingsdag was de filmcrew ook voor opnames in Stevensweert. Toen hingen er nazivlaggen aan het Streekmuseum. Alhoewel de gemeente Maasgouw van te voren ingelicht was, viel deze handeling bij menigeen niet goed.

De film gaat in het najaar in premiere. Meer info:  https://burgemeestersmoord.nl/

 

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven