Verse groenten en fruit zijn gezond, dat weten we allemaal. Maar hoe groeien deze eigenlijk en wat komt daar allemaal bij kijken? In het schooltuinproject leren leerlingen van basisscholen in Leudal er alles over. Het project krijgt in 2022 een nieuwe impuls met het soepproject.
Al zestien jaar is het schooltuinproject in Leudal inmiddels een feit. Gestart met de basisschool in Buggenum nemen inmiddels dertien basisscholen deel. Het project wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Leudal en BASF’s vegetable seeds business, dat onder de naam Nunhems wereldwijd groentezaden levert en op deze manier bijdraagt aan aantrekkelijke en duurzame gezonde voeding. Bij het schooltuinproject zijn zo’n veertig vrijwilligers betrokken. Zij helpen de leerlingen bij de tuinwerkzaamheden in hun eigen schooltuintje. Zo leren zij onder andere zaaien, wieden, de juiste hoeveelheid water geven en oogsten. Door ondersteuning van schooltuinconsulenten Guus Droesen en Janne Opmeer worden de schooltuinen professioneel opzet en begeleid.
Start soepproject met Groen Hart Leudal
Onlangs kwamen de vrijwilligers op uitnodiging van BASF en de Gemeente Leudal samen op de site van BASF in Nunhem. Vanuit Groen Hart Leudal vertelden Nettie Sleutels en Mia van Zoggel over het soepproject dat dit jaar start. Onder begeleiding van hen maken de leerlingen van de geteelde groenten uit de schooltuintjes zelf soep. Zo leren zij niet alleen groenten te telen, maar ook hoe je er vervolgens iets voedzaams en lekkers van maakt.
Bewustwording over gezonde voeding
Rob Huijten, directeur van BASF’s groentezadenbedrijf in Nederland, zegt: ‘Het is belangrijk om kinderen te leren hoe essentieel gezonde voeding is en hen bewust te maken waar ons voedsel vandaan komt. Het schooltuinproject speelt hierin een belangrijke rol. Wij ondersteunen het project