Samenwerking Yuverta vmbo Roermond en Zorgorganisatie Daelzicht  

 Yuverta Roermond, een groene vmbo/mbo-school, en zorgorganisatie Daelzicht organiseren het komend schooljaar samen een gevarieerd programma met activiteiten voor en met gehandicapte cliënten van Daelzicht. Van koken en eten tot samen bloemstukjes maken en het volgen van een workshop techniek. Zo maken de leerlingen kennis met de praktijk in de zorgsector en vult het de bestaande praktijkvakken op Yuverta verder aan. Daarnaast genieten cliënten van Daelzicht van een leuke en zinvolle activiteit. 

Yuverta vmbo Roermond is actief bezig middels projecten en samenwerkingen (waarvan de samenwerking met Daelzicht een hele belangrijke is) om leerlingen in het kader van burgerschapsonderwijs kennis en respect bij te brengen voor verschillen in onder meer godsdienst, handicaps of seksuele geaardheid.

Divers programma aan activiteiten

Vorig jaar werd in de pilot een groep cliënten van Daelzicht door Yuverta uitgenodigd om op school te komen eten. De leerlingen kookten en bedienden de gasten aan tafel. Dit werd een succes; de basis voor een samenwerking was gelegd. Yuverta en Daelzicht hebben gekeken welke activiteiten aansluiten bij de praktijklessen van de leerlingen en ook leuk zijn voor cliënten. Daar is een gevarieerd programma uit voortgekomen met een aantal dinertjes, samen bloemstukjes maken, een creatieve workshop, ondersteuning bij een zeskamp en een techniek workshop. Beide organisaties hopen dit activiteitenaanbod verder uit te breiden.

Praktijkervaring en kennismaking  

Door deze samenwerking brengen leerlingen in de praktijk wat ze op school leren. Marion van Kempen, schooleider Yuverta vmbo Roermond: “We pakken graag kansen aan om leerlingen kennis te laten maken met diverse beroepen en groepen in de samenleving. Dat past binnen de oriëntatie op studie en beroep en in het vak Burgerschap. Daarin helpen we leerlingen hun talenten te ontdekken en stomen we hen klaar voor een plek in onze maatschappij. Deze kennismaking met de zorgsector is daar een perfect voorbeeld van. “

Voor cliënten van Daelzicht zijn het aanvullende activiteiten in het kader van hun dagbesteding. Bijkomend effect is dat de leerlingen via dit project op een laagdrempelige manier kennis maken met mensen met een verstandelijke beperking. Nicole Weijers, directeur zorg bij Daelzicht: “Veel jongeren hebben nooit eerder contact gehad met iemand met een verstandelijke beperking. Voor sommigen is dat vooraf best spannend. Bij de eerste activiteit bleek echter dat het ijs snel gebroken is. De leerlingen doen enorm hun best en onze cliënten genieten van de aandacht die ze krijgen. En wie weet maakt een leerling hierdoor de keuze voor een beroepsopleiding in de zorg. Dat zou een mooie bonus zijn!”

Op maandag 30 oktober 2023 vond de officiële start van deze intensieve samenwerking plaats. Leerlingen van Yuverta vmbo Roermond organiseerden samen met docente samenwerking Daelzicht, Amber Bazelmans, een diner voor 22 mensen.

Bron: Yuverta Roermond en Daelzicht Heel

Dit bericht delen:
Scroll naar boven