Roermond vlagt tijdens de Nederlandse Veteranendag op zaterdag 26 juni

Op zaterdag 26 juni vindt de Nederlandse Veteranendag plaats in Den Haag. Vanwege de coronamaatregelen is het programma aangepast. Voor meer informatie kijk op de Website van de Veteranendag. Met het uithangen van de speciale Veteranenvlag spreekt de gemeente Roermond haar trots en waardering uit voor alle veteranen.

De Veteranenvlag is bedacht en ontworpen door de veteraan Edo van den Berg. Centraal in de vlag is het Draaginsigne Veteranen zichtbaar, symbool van waardering voor het risicovolle werk van veteranen.

De V staat voor veteraan, vrede en veiligheid. Alle krijgsmachtonderdelen zijn in de kleuren van de vlag vertegenwoordigd. Het lichtblauw, donkerblauw en groen staan symbool voor alle veteranen van de landmacht, marine, marechaussee of luchtmacht. Het rood en wit hebben een dubbele betekenis. Rood is onderdeel van de Nederlandse vlag, maar ook een uiting van respect voor alle gesneuvelde militairen en andere oorlogsslachtoffers.

Het wit is ook onderdeel van de Nederlandse vlag en staat daarnaast voor de vrede waarvoor veteranen hebben gestreden. De kleur lichtblauw representeert ook uitzendingen door de Verenigde Naties, zoals UNFIL (Libanon), UNPROFOR (voormalig Joegoslavië) en Mali. Het in de vlag aanwezige groen staat ook voor onder andere WOII, SFOR (naleving Verdrag van Dayton in Bosnië en Herzegovina) en ISAF (Afghanistan).

Op zaterdag 19 juni heeft de vlag ook uitgehangen op het stadhuis. Op die dag zou onder normale omstandigheden de Limburgse Veteranendag hebben plaatsgevonden in Roermond. Vanwege de coronamaatregelen is deze verplaatst naar zaterdag 25 september.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven