Rioolwaterzuiveringsinstallatie Panheel

Met dank aan de Heemkring Heel vandaag een artikel over de zuiveringsinstallatie in Panheel.

 

In Panheel, aan de Sleybeek ligt een installatie voor het zuiveren van rioolwater. Deze installatie is te bereiken via de Heggerstraat. Wandelaars kunnen langs de locatie wandelen.
Rioolwater

Foto’s: website Heemkring Heel

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Panheel

In Panheel, aan de Sleybeek ligt een installatie voor het zuiveren van rioolwater. Deze installatie is te bereiken via de Heggerstraat. Wandelaars kunnen langs de locatie wandelen.

Sleybeek

De installatie is in 1984 gebouwd en zuivert het afvalwater uit de regio. Dat zuiveren gebeurt biologisch, met behulp van bacteriën in grote ingegraven tanks. Het afvalwater gaat na zuivering naar de Sleybeek.

De eisen voor lozing van het gezuiverde water worden echter steeds strenger

De oude installatie kan niet aan die nieuwe eisen voldoen. Ze haalt onvoldoende stikstof en fosfaat uit het water. Ook de eisen voor het verwijderen van medicijnresten worden steeds strenger. Daarom is een aanpassing van de installatie noodzakelijk.

Bovengrondse tanks

Het Waterschapsbedrijf Limburg laat op het terrein een nieuwe zuiveringsinstallatie bouwen. Naast de traditionele ingegraven tanks komen er bovengrondse tanks. De nieuwe zuiveringstanks hebben een inhoud van 3.000 m³ (3 miljoen liter).

De wanden ervan zijn 7 meter hoog en bestaan uit elementen met een breedte van ca. 2 meter. Naast de zuiveringstanks komen er buffers voor slib en een buffertank.

Modulair

Een voordeel van dit nieuwe bovengrondse, modulaire systeem is dat de tanks aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Daardoor zijn toekomstige uitbreidingen en aanpassingen een stuk gemakkelijker en goedkoper te realiseren.

De nieuwe installatie maakt gebruik van de Neredatechnologie.

Daarbij gebeurt het zuiveren door middel van speciale slibkorrels. In de oude installatie moest het water voor de reiniging een aantal keren overgepompt worden tussen verschillende tanks. In de nieuwe opstelling blijft het water tijdens het zuiveringsproces in één tank. Overpompen in andere tanks is daardoor niet meer nodig. Het proces verloopt daardoor sneller en eenvoudiger. Ook is het veel energiezuiniger.

Nereda afvalzuivering

Voor een uitleg over rioolwaterzuivering met de Neradatechnologie, bekijk de onderstaande korte instructieve video (3:36)

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven