Oproep aan de ontvreemders van de kunstschatten in de Abdijkerk

Bij een inbraak in de nacht van 9 op 10 maart zijn belangrijke historische kunstschatten uit de Abdijkerk van Thorn gestolen. De dieven hebben zich toegang verschaft door een van de glas-in-loodramen in de zuidgevel te vernielen, waarbij ook de kostbare processie-madonna fors werd beschadigd. Zij hebben op het dameskoor achterin de kerk het beveiligde glas van een tweetal vitrines met zwaar gereedschap kapot geslagen.
De diefstal betreft een zilveren monstrans uit 1688 (zie foto), een deels verguld altaarkruis uit de 16e eeuw (Frankrijk), een ciborie (verguld) uit 1620, een drietal vergulde zilveren kelken uit de eerste helft van de 18e eeuw (Luiks) en een tweetal zilveren kannetjes (water en wijn) met ingegraveerd het wapen uit de tijd van het Stift.

Pastoor-Deken Wim Miltenburg vraagt de personen die zich deze zaken hebben toegeëigend:
“Geef ze alstublieft terug aan de gemeenschap waaraan ze toebehoren en voor wie ze van onschatbare waarde zijn! Dat kan ook desgewenst op anonieme wijze door aflevering bij de pastorie van Thorn, Wijngaard 11 of door ze op andere wijze bij ons te laten terugkomen.”

Dit bericht delen:
Scroll naar top