Opening Samentuin van de Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren

Afgelopen zondag is de Samentuin van van de Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt Leudal) officieel geopend door Wethouder R. Martens.

De tuin heeft een volledige metamorfose ondergaan. Na een intensieve voorbereiding, hebben vrijwilligers flink de handen uit de mouwen gestoken om de vakkenverdeling voor teeltwisseling binnen de hoogteverschillen te maken. De vakken zijn met acacia palen afgezet. Er moest handmatig veel grond verplaatst worden, palen op maat gezaagd en diepe geulen gegraven om de palen te zetten.

Het is Velt gelukt om alle materialen, zowel in de Velttuin aanwezig als de palen die Staatsbosbeheer overhad, te hergebruiken.  Er is geen grond aangevoerd en geen grond afgevoerd. Wel heeft de gemeente Leudal houtsnippers aangevoerd en is er compost aangeleverd.

In mei dit jaar was het zover, er kon gezaaid en geplant worden… de Samentuin van Velt Leudal is in gebruik genomen. De tuin staat er momenteel prachtig bij.

Velt Leudal vindt het belangrijk om leden, vrijwilligers en bezoekers samen te brengen om kennis uit te wisselen en uit te dragen naar de samenleving rond het thema ecologisch leven, tuinieren en koken. Dit gebeurt door lezingen, workshops, oogstfeesten, zaden- en plantenruildagen en met deze nieuwe Samentuin. Met deze moestuin, die beheerd wordt volgens het vruchtwisselingsthema, laat Velt zien hoe het anders kan dan in de traditionele landbouw gebruikelijk is.

Iedereen is welkom om de Samentuin van Velt Leudal achter het Bezoekerscentrum Leudal in Haelen gratis en vrijblijvend te bezoeken.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven