Open Monumentendag Maasgouw : ‘Mijn monument is jouw monument’

Na een jaar onderbreking vanwege de corona-epidemie is er dit jaar op 11 en 12 september weer een Open Monumentendag in de gemeente Maasgouw. Met het landelijke thema ‘Mijn monument is jouw monument’ proberen we een zo breed mogelijk publiek te bereiken en een bezoek aan de monumenten zo laagdrempelig als mogelijk te maken. Monumenten die passen in dit thema zijn gebouwen waar mensen elkaar ontmoeten, waar zij met elkaar verhalen delen, waar zij in tijden van nood en zorgen of bescherming en steun vinden.

Musea

Tijdens Open Monumentendag zijn onderstaande musea geopend en gratis toegankelijk:

  • Maas Binnenvaartmuseum;
  • Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak.

Het Binnenvaartmuseum is geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Het Streekmuseum Stevensweert/ Ohé en Laak is tijdens de Open Monumentendagen geopend gedurende hun reguliere openingstijden. Dit is 11 en 12 september van 13:00 uur tot 16:00 uur.

Molens

Tijdens Open Monumentendag zijn deze molens van 11:00 tot 17:00 uur geopend en gratis toegankelijk:

  • Hompesche molen, Molendijk 6 Stevensweert;
  • Leonardusmolen, Zuidsingel 1a Maasbracht;
  • Lindertmolen, Molenstraat 69 Beegden.

In en bij de molens wordt uitleg gegeven tijdens uw bezoek. Er zijn molenaars aanwezig, die het maalwerk in werking stellen en uitleg geven over de geschiedenis van de betreffende molen. De molenaar van de Hompesche molen is alleen op zaterdag aanwezig. Een brochure van de molenfietsroute, die de drie historische molens van Maasgouw met elkaar verbindt, is bij elke molen zolang de voorraad strekt verkrijgbaar.

Verder organiseert de gidsengroep Stevensweert/Ohé en Laak twee keer per dag een wandeling vanaf de Hompesche molen naar het domein Walburg. De wandelingen zijn van 11:00 tot 12:30 uur en van 13:00 tot 14:30 uur. Meer informatie hierover is te krijgen bij de infostand van Natuurmonumenten op de binnenplaats.

Kerken

Op 11 en 12 september zetten ook verschillende kerken hun deuren open:

  • Abdijkerk van Thorn;
  • St. Gertrudiskerk Maasbracht;
  • Protestants Kerkje Stevensweert;
  • St. Stefanuskerk Stevensweert;
  • Onze Lieve Vrouw Geboortekerk Ohé en Laak.

De kerken zijn gratis toegankelijk van 11:00 tot 17:00 uur. In de kerken van Maasbracht en Ohé e Laak vindt op zondag  om 11:00 uur een H. Mis plaats. Daarna is de gratis openstelling. De Abdijkerk is alleen op zaterdag geopend van 11:00 tot 16:30 uur.

In de opengestelde kerken is een boekje beschikbaar met fiets- en wandelroutes langs de kruisen en kapellen van de Parochiefederatie Maasbracht.

Kapellen

Tevens zijn de Annakapel (in Ohé en Laak), de Rochuskapel (in Stevensweert), de Mariakapel (op de Brand in Stevensweert) en de kapel O.L. Vrouw van Loreto (in Brachterbeek) geopend. Deze kapellen zijn ook Rijksmonumenten.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven