Op weg naar een aardgasvrij Maasgouw

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland  in 2050 stopt met het gebruik van  aardgas voor het verwarmen van gebouwen, koken en douchen. De overstap naar duurzame en aardgasvrije warmte heet de warmtetransitie.

Wethouder Johan Lalieu en Dennis Fokkinga van Driven by Values

Hoe de gemeente van het aardgas af wil, staat aangegeven in de Transitievisie Warmte. In de raadsvergadering van december stelde de gemeenteraad de Transitievisie vast.  Waarom is die Transitievisie zo belangrijk? We vroegen het aan Johan Lalieu, wethouder Duurzame Ontwikkeling en Dennis Fokkinga, expert energietransitie van bureau Driven by Values (Dbv).

Waarom is de Warmte Transitie belangrijk?

Uw bureau adviseerde de gemeente bij het opstellen van de Transitievisie Warmte. Om klimaatverandering aan te pakken moeten we omschakelen naar duurzame energie. Waarom is dat nodig? Fokkinga: “Het huidige energiesysteem is afhankelijk van fossiele energie. Dat wil zeggen van bronnen die uitgeput raken. Ook komt bij het gebruik van fossiele energie CO2 vrij. Duurzame energie moet dit probleem oplossen. Een mogelijkheid van duurzame energie is zonne-energie. Hier komt geen CO2 bij vrij en bovendien raakt de zon niet ‘op’ door het gebruik van zonne-energie.”

Wat doet de gemeente?

In Nederland willen we de doelen van het Klimaatakkoord halen. Dit betekent dat we in 2030 tenminste 49 procent CO2 besparen. Om deze doelen te bereiken is een belangrijke rol weggelegd voor de Rijksoverheid en het bedrijfsleven. Ook de gemeente levert een bijdrage. Wethouder  Lalieu: “Als gemeente nemen we zelf besparingsmaatregelen. Zo voorzien we onze gemeentelijke gebouwen van  zonnepanelen. Hebben we onze buitensportaccommodaties voorzien van LED verlichting. Gebruiken we elektrische auto’s en leggen we laadpunten voor elektrische voertuigen aan. Ook stimuleren we inwoners en ondernemers om energie te besparen en gebruik te maken van duurzame energiebronnen.”

Wat staat er in de Transitievisie Warmte?

Op 21 december stelde de gemeenteraad de Transitievisie Warmte vast. Iedere gemeente in Nederland moet in een transitievisie beschrijven welke stappen worden genomen om van aardgas als warmtebron over te schakelen naar een duurzame warmtebron voor woningen en gebouwen. Maatregelen voor energiebesparing (zoals isolatie) zijn daarbij de eerste stappen die genomen moeten worden. Want alleen woningen met een hoog energielabel (A) zijn geschikt voor een warmtepomp. Wethouder Lalieu: “Als gemeente proberen wij zoveel mogelijk eigenaren van woningen en gebouwen te stimuleren om eerst energiebesparingen te realiseren en daarna over te stappen op een duurzame warmtebron. We beseffen dat dit een proces van lange adem is, maar het is ontzettend belangrijk om daar zo snel mogelijk mee te beginnen.”

Dit bericht delen:
Scroll naar boven