Ook ML5 ondervindt de gevolgen van de Coronacrisis

(Bron Maasgouw.nieuws.nl)

We worden allemaal geraakt door de coronacrisis. De brancheorganisatie Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) luidde vandaag de noodklok. De NLPO vreest dat veel omroepen zullen verdwijnen omdat de inkomsten tot nul zijn gereduceerd, vanwege de annulering van opdrachten en marginalisering van de reclame-inkomsten.

Dat terwijl volgens de NLPO lokale omroepen juist nu extra nodig zijn.

Burgemeesters
‘Dankzij de lokale omroep blijven we met elkaar in contact, juist nu dat door het coronavirus nauwelijks meer kan. Bovendien zijn velen van ons er dankzij de lokale omroep getuige van hoe burgemeesters ons tot in onze huiskamers toespreken. We ervaren dankzij hen hoe lokale vrijwilligers hulp bieden aan ouderen en zieken. Ze brengen verslag uit over bevriende patiënten en zorgverleners’ zo liet de brancheorganisatie weten.

Marc Visch, directeur van de NLPO, verwacht dat over twee maanden één op de vijf lokale omroepen in dermate grote financiële problemen verkeert dat zij de activiteiten moeten staken. Dit komt volgens hem voornamelijk door de structureel slechte financiële uitgangspositie van bijna alle lokale omroepen.

Basisbekostiging
In tegenstelling tot de landelijke en regionale omroepen hebben lokale omroepen bijna geen reserve. De NLPO pleit daarom al jaren voor een basisbekostiging voor alle lokale omroepen. Vivian Huyskens, directeur van omroep ML5 die als uitzendgebied Leudal, Maasgouw, Roermond en Beesel heeft, bevestigt de problemen. ‘De nood is inderdaad enorm hoog. Het bestuur werkt er enorm hard aan om alles in goede banen te leiden. Na de fusie van 3ML en RTV waren we juist weer op het goede spoor en nu gebeurt dit. De NLPO heeft echter een inventarisatie gemaakt van de schadeposten van alle lokale omroepen en er vindt nu overleg plaats, onder meer met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.’

Hulp
De verslagen van de gemeenteraadsvergaderingen vormen dan ook een zeer belangrijk deel van de programmering. Die vallen nu weg. Maar ook andere tv-programma’s zijn moeilijk te maken. Er is wel enige hulp voor ML5: een videocollectief en andere lokale omroepen leveren wel wat programma’s. Er liggen nog wat items op de plank omtrent 75 jaar bevrijding. De mis wordt – vanuit een verder lege kerk – uitgezonden. Maar het houdt een keer op. Live-radio is verder moeilijk vanwege de veiligheidsvoorschriften van de Rijksoverheid. Er passen niet veel mensen in de studio. Kortom, problemen genoeg. Eigenlijk hebben alleen de social media van de omroep (Facebook, You Tube en Twitter) op dit moment geen hinder. Die worden immers van thuis bediend. Toch blijft Huyskens positief. ‘Ik blijf er op vertrouwen dat dat de mensen die over ons voortbestaan kunnen beschikken, het belang van een lokale omroep blijven inzien. Wij blijven ondertussen keihard werken met alle vrijwilligers om hier doorheen te komen.’

Dit bericht delen:
Scroll naar boven