Onthulling standbeeld Pierre Cnoops op 11 november gaat door

In goed overleg, dat gisteravond heeft plaatsgevonden, en op advies van de gemeente Maasgouw kunnen we mededelen dat de onthulling van het beeld ter ere van Pierre Cnoops doorgang kan en mag vinden. Wel zullen we een QR-check moeten verrichten in combinatie met een geldig legitimatie bewijs. Verder doen we er alles aan om de 1,5m te respecteren en goed te zorg voor ieders veiligheid. We voldoen zo tevens aan de landelijk gestelde coronamaatregelen.

Met de onthulling van een levensgroot gedenkbeeld eert Maasgouw de in 2018 overleden buuttereedner Pierre Cnoops. Het bronzen beeld van de oud-inwoner van Maasbracht krijgt een prominente plaats aan de Havenstraat. De officiële onthulling is op 11 november door oud-gouverneur Theo Bovens die, in zijn hoedanigheid als doctor humoris causa zitting heeft op de “Pierre Cnoops leerstoel” aan de Narren Universiteit Limburg (NUL). De onthullingsceremonie is een productie van Carnavalsvereniging Onger ’t Viaduct

Bij foto: De oorspronkelijke bronzen miniatuur van het beeld ‘De Jaeger. Ontwerp: Dolf Wong. Foto: Karel Bingen

De oprichting van het gedenkbeeld, naar een ontwerp van de Roermondse kunstenaar Dolf Wong, is een initiatief van een lokaal comité, bestaande uit vrienden en bewonderaars van Pierre. De voorbereiding en productie namen in totaal anderhalf jaar in beslag. Zowel de weduwe van de kunstenaar als de naaste familie van Pierre Cnoops werden bij de totstandkoming van het beeld betrokken. De Gemeente Maasbracht heeft vanaf het begin steun verleend aan het initiatief en draagt zorg voor het beheer.

Geadopteerd

Carnavalsvereniging Onger ‘t Viaduct uit Maasbracht en Brachterbeek, thuisbasis van Pierre Cnoops, heeft zich met volle overgave bereid getoond het kunstwerk te adopteren. Dit, aldus de vereniging, om “de gedachte aan Pierre, evenals de humor en satire binnen de vastelaovend levend te houden”. Onger ’t Viaduct zal niet alleen waken over het welzijn van het kunstwerk, maar het standbeeld ook centraal stellen bij allerlei activiteiten. Het gedenkbeeld zal nog worden voorzien van een QR-code, waarmee bezoekers via hun mobieltje geluids- en beeldfragmenten van Pierre’s optredens kunnen oproepen. Alle live-fragmenten worden beschikbaar gesteld door provinciale omroep L1.

Onthulling

Voor de feestelijke onthulling heeft CV Onger ‘t Viaduct samenwerking gezocht met de regionale en lokale carnavalswereld. De onthullingsceremonie vindt vanaf 10.30 uur plaats als onderdeel van een gevarieerd programma en is alleen toegankelijk voor genodigden. Uiteraard kan het beeld in de middaguren door iedereen worden bezichtigd.

 

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven