OLS Beekdaelen 2024, droog en gelukkig weinig wind

In Doenrade zijn 37 schutterijen zijn door naar de volgende ronde bij het OLS, hoewel er nog uitgezocht moet worden of Stokkem (B) wel of niet het bölke heeft geraakt. Veel wind en een aantal buien waren de weersvoorspellingen voor de zondag maar uiteindelijk viel het allemaal reuze mee tijdens het Oud-Limburgs Schuttersfeest, georganiseerd door de negen schutterijen van de gemeente Beekdaelen.

Eigenlijk zou het OLS dit jaar in Nederweert plaatsvinden. Het was namelijk schutterij Sint Antonius die in 2023  d’n Um mee naar huis nam. Door allerlei perikelen rondom de financiën en kogelvangers, kreeg de organisatie het niet voor mekaar het festival in eigen gemeente van de grond te krijgen zodat Nederweert de organisatie uit handen moest geven. Een hele zure appel voor de schutters van Sint Antonius.

Na veel crisisoverleg en financiële steun van de provincie Limburg kon het schuttersfeest toch doorgaan. Burgemeester Geurts van de gemeente Beekdaelen bood aan om de organisatie over te nemen.  Een helse klus waarvoor normaliter een heel jaar staat moest in een aantal maanden worden geklaard. Het vinden van voldoende vrijwilligers bleek ook een grote uitdaging. Bijzonder is de bijdrage van een groep van 21 asielzoekers van het AZC Stein.

134 schutterijen namen zondag deel aan de optocht en de schietwedstrijden. Om 21.20 werd gestopt met de schietwedstrijden. 36 of 37 schutterijen – voorbehoud Stokkem – zijn door de eerste rondes gekomen en gaan door naar de volgende ronde waarvan 16 uit Midden-Limburg: Grathem, Heythuysen, Wessem, Ool, Leveroy, Laar, Stramproy (2x), Montfort, St Odilienberg, Herkenbosch, Posterholt, St. Joost, Susteren, Dieteren en Nieuwstadt.

Op zaterdag 13 juli vindt de finale van het OLS plaats. Op deze dag zal beslist worden wie d’n Um mee naar huis neemt en het OLS 2025 organiseert.

 

Dit bericht delen:
Scroll naar boven