Oktober en november de maanden van de griepprik

In oktober en november krijgen zo’n 6 miljoen mensen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. De griepprik is voor mensen van 60 jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen.

Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken.
Zie ook Voor wie is de griepprik?

Uitnodiging

Sinds 2018 krijgt men bij de uitnodiging een infographic. Hierin staan de belangrijkste feiten en cijfers.

 

Wat is griep
Griep is erger dan verkoudheid

Van griep krijg je plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Het kan 1 tot 3 weken duren voordat je weer beter bent. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. In het dagelijks spraakgebruik worden verkoudheid en griep vaak door elkaar gebruikt.

Griep is heel besmettelijk

Door praten, hoesten of niezen worden de griepvirussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden.

1 op de 10 mensen krijgt griep

De Wereldgezondheidsorganisatie schat in dat wereldwijd jaarlijks 5 tot 10% van de volwassenen getroffen wordt door griep en 20 tot 30% van de kinderen. Dit wordt ook bevestigd door Nederlandse cijfers. Het percentage kan per jaar verschillen en is daarom een gemiddelde over meerdere jaren.

Jaarlijks overlijden 2700 mensen aan de gevolgen van griep

Hoewel de gemiddelden per seizoen enorm kunnen verschillen, gaan onderzoekers uit van jaarlijks gemiddeld 1400 tot 2700 sterfgevallen door de griep. Deze conclusie is getrokken op basis van onderzoek over de jaren 1999-2009. (van Asten, et al. 2012) (Wijngaard, et al. 2012).  Uit recent onderzoek blijkt dat deze aantallen nog hoger liggen. Dit onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd.

Mogelijke gevolgen van griep

 

Longontsteking of hartproblemen

Bij de meeste mensen veroorzaakt het griepvirus alleen een infectie van de luchtwegen. Zij zijn meestal binnen 1 tot 3 weken volledig genezen van deze infectie. Bij sommige mensen verloopt griep ernstiger en kunnen complicaties ontstaan. De meest voorkomende complicatie is een longontsteking. Andere ernstige complicaties zijn een hartinfarct of hartfalen.

Een ziekte (bijvoorbeeld diabetes) kan erger worden

Als u al een chronische ziekte heeft, kunnen de klachten van deze ziekte tijdelijk verergeren als gevolg van de griep. Dit geldt onder andere voor mensen met diabetes en voor mensen met longaandoeningen, hartaandoeningen of nieraandoeningen. Mensen met astma kunnen tijdens de griep bijvoorbeeld meer of ernstigere astma-aanvallen krijgen.

Gezondheid kan minder goed blijven

Als de griep bij u ernstig verloopt of als er complicaties optreden, is het mogelijk dat u niet meer zo gezond wordt als u voor de griep was. Ook is het mogelijk dat de chronische ziekte die u al had, blijvend verslechterd is ten gevolge de griep.

De griepprik beschermt

 

40% minder kans op griep

De kans om griep te krijgen is 40% kleiner als u een griepprik heeft gehad. Dit is een gemiddeld cijfer. De kans verschilt per seizoen en hangt af van ontwikkelingen per virus binnen het seizoen. Ook de leeftijd en het immuunsysteem van personen die wel en niet gevaccineerd zijn, bepalen mede de effectiviteit van de griepprik.

Toch griep? Vaak minder ernstig ziek

Als u na de griepprik toch griep krijgt, wordt u meestal vaak minder ernstig ziek. Uit onderzoek onder grote groepen mensen blijkt dat de griepprik, als je toch ziek wordt, het risico op ernstige ziekten vermindert. Voor individuen is dit effect nog niet goed vast te stellen. Hier wordt nog meer onderzoek naar gedaan.

Met de griepprik is de kans groter dat u gezond blijft of als u toch ziek wordt, sneller en beter herstelt. Daarmee helpt de griepprik u zo gezond en actief mogelijk te blijven.

Elk jaar een nieuw griepvaccin
Verschillende griepvirussen

Griepvirussen veranderen regelmatig. Daardoor zijn er heel veel verschillende griepvirussen, die ieder winterseizoen weer anders zijn.

Ieder jaar nieuwe griepprik

De griepprik heeft daarom ieder jaar een andere samenstelling. Deskundigen voorspellen welke virussen zij het komende winterseizoen verwachten. Deeltjes van deze virussen komen in de griepprik. Het vaccin beschermt u alleen voor griep in dat griepseizoen. Soms is het griepvirus anders dan verwacht of overheerst een ander virus. De griepprik werkt dan minder goed, maar beschermt u wel.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven