Nunhem – In gesprek met de oude en nieuwe voorzitter van SJAN

In gesprek met aftredende voorzitter van Stichting Jeugdactiviteiten Nunhem, kortweg SJAN, Petra Delissen en haar opvolger, Robbert Vroomen. Op 1 juli 2021 werd formeel de voorzittershamer overgedragen. Reden voor een gesprek met hun beiden.

Het complete gesprek geven wij onderstaand natuurlijk graag weer.

Bron: tekst/foto website Dorpsraad Nunhem

Na bijna 15 jaar kijkt Petra terug op een periode waarin ontzettend veel leuke verbindende activiteiten georganiseerd werden voor de kinderen in Nunhem en buurdorpen. Een periode waarin ze ook haar eigen kinderen, Anouk, Maud en Daan, zag opgroeien. Inmiddels valt dit drietal buiten de doelgroep van SJAN en vond Petra de tijd rijp plek vrij te maken.

SJAN als opvolger van Comité Volksfeesten Nunhem

SJAN werd formeel op 16 april 2013 notarieel vastgelegd als opvolger van het Comité Volksfeesten Nunhem, dat sinds 1 juni 1979 garant stond voor de organisatie van Sint-Maarten, de intocht van Sinterklaas en het Statierouke op Oudejaarsdag. Het comité Volksfeesten Nunhem werd in 1979 opgericht door o.a. Dhr. Seems en Mevr. Van der Spuij-Zijtveld. In 2007 bleek het steeds lastiger om voldoende vrijwilligers bereid te vinden een stukje van de organisatie op zich te nemen. Na een “noodoproep” werd een nieuwe generatie ouders bereid gevonden.

Het doel van SJAN is het stimuleren van de verbinding van kinderen, tot 16 jaar, die in Nunhem woonden/wonen. Door het wegvallen van de basisschool werd die behoefte alleen maar groter. In deze periode werd er door Gemeente Leudal steeds meer beknibbeld op financiële bijdrages ten behoeve van de leefbaarheid van de kleine kernen. Verenigingen kregen steeds minder subsidie, de bijdrage voor activiteiten zoals de intocht van Sinterklaas werden ook steeds kleiner. Er werd een innovatief proces op gang gebracht om SJAN te laten groeien tot een krachtige zelfstandige stichting, om op die wijze kans te maken op grotere financiële bijdrages en andere bronnen.
Een direct gevolg hiervan was het onderbrengen van activiteiten die traditioneel georganiseerd werden door de buurtverenigingen. Een voorbeeld hiervan is de jaarlijkse paasactiviteit. Op een later moment in het proces werden ook de jeugdleden van Muziekvereniging Nunhem, samen met hun broertjes en zusjes “lid” van SJAN.


Tijdens de creatie van het DOP (dorpsontwikkelingsplan) werd vooral door de oudere kinderen en tieners aangegeven dat ze het “gevoel van trots zijn op hun dorp” miste. Dit was reden om een aantal activiteiten te gaan opzetten met en door de kinderen zelf. Vervolgens werden er disco’s georganiseerd in Gemeenschapszaal St. Servaas en werd er ’s zomers een “kamp” georganiseerd – door de kinderen – op de voetbalvelden. Ook werd ingezet op samenwerken met buurdorp Buggenum. Van samenwerken is men in Nunhem niet vies, het is juist slim! Ook met Haelen werden sommige activiteiten gezamenlijk georganiseerd. Voorbeelden hiervan waren de organisatie van Sint-Maarten en Koningsdag.

SJAN staat garant voor plezier!

Een keur aan activiteiten werd en wordt nog steeds georganiseerd. Denk hierbij aan o.a. filmavonden, herfstwandelingen, knutselmiddagen, Koninginnedag / Koningsdag, karten, dagje Toverland, kamp, Play Inn, graffiti spuiten, theater, workshops, Irrland, klimmen, zwemmen, en de jaarlijks terugkerende buitenspeeldag. Alles kan! Als er maar een ouder of andere vrijwilliger energie wil steken in het idee. Inmiddels bestaat het SJAN-team uit 10 personen en staat het altijd garant voor plezier. Op de vraag aan Petra wat ze het leukste vond van haar tijd bij SJAN zei ze: ”de kinderen zien genieten, vooral van de disco’s. Dit was altijd een groot succes.  Hierdoor kon je de kinderen een gevoel van trots op Nunhem laten ervaren”, want die disco’s werden drukbezocht door kinderen uit Haelen en Buggenum. Er gebeurde iets in Nunhem. Haar wens om ooit nog een eigen KVW te hebben voor Nunhem is helaas nog niet gerealiseerd.

Een compliment aan de gemeenschap!

In 2012 werd Robbert gevraagd om deel te nemen aan SJAN, en ontfermde zich over de jaarlijkse Nederland Schoon-actie waarbij de kinderen, hun ouders en andere dorpsgenoten het zwerfvuil voor hun rekening namen. Deze actie werd, in samenwerking met Dorpsraad Nunhem, ingezet. Inmiddels geeft Robbert aan, is de Nunhemse gemeenschap goed opgevoed, want de “afvalopbrengst” is minimaal. Een compliment aan de gemeenschap! We zijn als dorp steeds schoner geworden! En wat een mooie activiteiten hebben we de afgelopen jaren kunnen organiseren doordat zoveel SJANners zich inzetten voor de kinderen en jeugd van Nunhem!

Robbert, en met hem vele ouders, vinden het meedoen aan de SJAN-activiteiten een mooi alternatief voor de toenemende discussie over beeldschermtijd. Daarnaast noemt hij de individualisering van de maatschappij als een van zijn beweegredenen om zich in te zetten voor SJAN. Hij ziet een uitdaging  om de komende tijd de kids en zeker de jeugd vanaf 13/14 jaar te motiveren weer te laten ontdekken dat ze deel zijn van een groter geheel : Nunhem en de rest van de wereld! Zijn kritische blik vertelt ons dat hij streeft naar een organisatie die effectief en efficiënt tegelijkertijd is. En tegelijk opletten dat we niet ieder jaar een standaardlijstje afwerken. Dan ga je de essentie missen.

Robbert hoopt samen met de SJANners het vuur brandend te houden om samen voor de kinderen leuke activiteiten te blijven organiseren en zo te zorgen dat deze kinderen zich betrokken en verbonden blijven voelen met hun omgeving, en Nunhem in het bijzonder.
Hoe mooi is het dat er onlangs weer 3 ouders kozen om actief te zijn in de SJAN-organisatie!

Op naar de volgende mooie activiteiten voor de kids en jeugd van Nunhem!

Dit bericht delen:
Scroll naar boven