Nog een gedeelte van chateau Heel valt ten prooi aan de sloophamer

Vandaag bericht dagblad de Limburger dat nog een gedeelte van het chateau Heel moet worden gesloopt om de nieuwbouwplannen financieel mogelijk te maken.
Het betreffende artikel van de hand van Rob Stikkelbroeck wordt onderstaand integraal weergegeven.
Nog een gedeelte van chateau Heel valt ten prooi aan de sloophamer
Afbeelding: René Corten

Klooster bv wil in februari starten met de renovatie van chateau Heel. Met sloop in plaats van restauratie van een niet-monumentale vleugel van het kasteel, wordt het project financieel haalbaar.

De staat van het vervallen kasteel is dusdanig slecht dat de renovatie zwaar drukt op de totale projectkosten. De gemeente Maasgouw heeft echter de verplichting opgelegd aan ontwikkelaar Klooster bv om het rijksmonument te renoveren in ruil voor het bouwen van zorgwoningen en appartementen. Gaandeweg de voorbereiding kwam de ontwikkelaar erachter dat het oorspronkelijke plan geen rendabele balans zou opleveren.

Lees ook: Kijkje in door vandalen geplaagd krotkasteel

In gesprekken met de gemeente Maasgouw werden verschillende opties besproken. Uiteindelijk werd besloten om tien extra woningen aan de totale planvoorraad toe te voegen. Daarvoor moesten wel de provincie en de Midden-Limburgse gemeenten toestemming geven.

Slopen

Maar ook de extra woningen bleken niet voldoende om het plan vlot te trekken. Gezien de renovatie-eis van de gemeente, werd gekeken waar nog geschrapt kon worden in de kosten. De oplossing werd gevonden in het laatste niet-monumentale stukje aanbouw bij het kasteel, dat nu gesloopt en herbouwd mag worden.

Ook verleent de gemeente alvast medewerking aan het tweede plandeel, renovatie van de Sint Anna kapel en nieuwbouw daaromheen. Voor de ontwikkelaar is dat van belang omdat de opbrengsten uit dat plandeel gebruikt kunnen worden voor de dure renovatie van het kasteel.

Rond het kasteel en de kapel komen in totaal veertig nieuwe appartementen. Het kasteel krijgt een zorgfunctie.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven