Nieuwe en heldere regels voor verduurzaming monumenten

Het college van B&W in Maasgouw heeft nieuwe regels vastgesteld voor het verduurzamen van monumentale panden. Volgens Wethouder Tim Snijckers zijn de nieuwe regels duidelijker en kosten ze minder tijd en geld. “Het maakt voor eigenaren van deze panden, vóórdat ze een vergunning aanvragen, helder wat men wel en niet kan op het gebied van duurzaamheid.”

De regels voor het verbouwen van monumenten en panden binnen de beschermde dorpsgezichten zijn strenger dan voor andere gebouwen. De reden is dat deze gebouwen uniek zijn. De nieuwe regels geven randvoorwaarden aan voor bijvoorbeeld zonnepanelen en buitenunits voor airco’s en warmtepompen, dus wijzigingen aan de buitenkant van een monument.

Huiseigenaren met plannen kunnen eerst contact opnemen met het Servicecentrum MER (0475 – 25 51 00) over wat mogelijk is. Zo voorkom je dat er voor niets een vergunning wordt aangevraagd. De nieuwe regels die gelden in Maasgouw, door de gemeente aangeduid als ‘Nadere regels’, vindt u op de website van Overheid.nl (externe link).

Subsidie voor scan

Een energiescan voor een monumentaal pand is duurder dan voor een gewoon pand. Daarom is de gemeente bezig met een subsidieregeling voor eigenaren van monumentale panden. Die kunnen dan met korting een energiescan aanvragen. Ook organiseert de gemeente een bijeenkomst over het verduurzamen van monumentale panden binnen beschermde stads- en dorpsgezichten.

De gemeente Maasgouw onderzoekt verder of de legeskosten bij het verduurzamen van een monument, of een pand binnen een beschermd stads- en dorpsgezicht, omlaag kunnen.

(Bron: Nieuwsbrief gemeente Maasgouw/RTV Midden-Limburg/LVvZ)

Dit bericht delen:
Scroll naar boven