Martin de Bock fotografeert: de Aje Kirkhof in Remunj

ML5 werkt samen met meerdere top fotografen. Een van deze fotografen is  Martin de Bock. In de de rubriek “Martin de  Bock fotografeert” heeft u al regelmatig een of meer van zijn prachtige foto’s kunnen zien op de website en de facebook pagina van  ML5 DE OMROEP VAN EN VOOR MIDDEN LIMBURG.

Vandaag een paar mooie foto’s van de Aje Kirkhoaf in Remunj van onder andere van het beroemde graf met de twee handjes (voor een keer op de onderstaande foto met drie handjes!!) en de Roermondse Zouaaf.

 

Historie

De officiële benaming van deze rustplek voor de doden luidt “Begraafplaats Nabij de Kapel in ‘t Zand”. In het Roermonds dialect spreekt men over “den aje kirkhaof”. De begraafplaats, nagenoeg de oudste gemeentelijke dodenakker in Nederland, is in gebruik genomen in mei 1785.

De geschiedenis ervan hangt nauw samen met de staatkundige positie van Roermond. In die periode behoorde Roermond namelijk tot dat deel van de Zuidelijke Nederlanden dat onder Oostenrijks gezag van Keizer Jozef II stond. In die periode was voor Roermond dus de Oostenrijks-Habsburgse wetgeving van kracht.

Wereldvermaard is “het graf met de handjes”. In feite gaat het om twee grafmonumenten, waarbij op een zeer creatieve manier de wederzijdse liefde tussen een rooms-katholieke vrouw en een protestantse man na de dood tot uitdrukking is gebracht.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven