Er wordt veel PMD aangeboden. Dat is goed nieuws, want u bent goed bezig met afval scheiden. Helaas moeten we ook wel eens zakken laten staan. Hoe komt dat?

De afgelopen weken is in de gemeente voor het eerst dit jaar PMD ingezameld. Er zijn veel zakken aangeboden en dat geeft al aan dat heel veel mensen bewust bezig zijn met afval scheiden. Helaas moeten we ook wel eens zakken laten staan. Bijvoorbeeld omdat er verkeerd afval in zit, omdat het afval niet in de doorzichtige PMD-zakken wordt aangeboden, of omdat de zakken niet goed dichtgeknoopt zijn. We vertellen graag waarom het zo belangrijk is, dat het PMD goed wordt aangeboden. Onderaan het artikel worden ook de PMD-aanbiedregels nog eens opgesomd.

Goed gescheiden PMD

Goed gescheiden afval levert goeie grondstoffen op voor nieuwe producten. Daarom is het belangrijk dat er alleen verpakkingsmateriaal van plastic, metaal of drinkpakken bij het PMD terecht komt. Als er veel ander afval in zit dan wordt een hele wagen PMD afgekeurd door de afvalverwerker. Het moet dan als restafval worden verbrand. Er gaat dan niet alleen veel recyclebaar afval verloren, maar het is ook veel duurder om het afval te verbranden. Het is dus nadelig voor het milieu én voor uw portemonnee.

Doorzichtige PMD-zakken

Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk verkeerd afval bij de PMD-inzameling komt, wordt het PMD voortaan bij u thuis opgehaald. Daarom heeft u speciale doorzichtige PMD-zakken ontvangen. Onze medewerkers kunnen dan alvast een eerste check doen of er geen verkeerd afval tussen het PMD verpakkingsmateriaal zit.

Dichtgeknoopte zakken

Het gemakkelijk te begrijpen waarom een PMD-zak met verkeerd afval niet wordt meegenomen. Maar we kunnen ons voorstellen dat het verzoek om de zakken dicht te knopen minder voor de hand ligt. Dit heeft te maken met de inzameling zelf. Onze medewerkers moeten per dag circa 5000 PMD-zakken in de inzamelwagen gooien. Als de zak niet goed is dichtgeknoopt valt het afval er gemakkelijk uit en vliegt vervolgens over de straat. Het ondoenlijk om bij elke open zak de straat schoon te vegen. Vandaar we er helaas strikt in zijn dat de zakken goed dichtgeknoopt moeten zijn.
We hopen op uw begrip!!

Aanbiedregels PMD

Voor de volledigheid staan hieronder de aanbiedregels voor PMD opgesomd.

PMD aanbieden:

  • zet de PMD-zak op de inzameldag altijd vóór 7:30 uur aan de straat;
  • zet de zakken zoveel mogelijk bij elkaar, aan de kant van de weg waar u ook uw afvalcontainer plaatst;
  • knoop de zak goed dicht en bind zakken zoveel mogelijk aan elkaar;
  • verkeerd afval in de zak? Dan blijft de zak staan.

PMD goed gescheiden:

  • PMD-inzameling is alleen voor plastic en metalen verpakkingsmateriaal en drinkpakken;
  • verpakkingen moeten leeg zijn, schoon hoeft niet;
  • stop geen etensresten in de zak, dat vervuilt de recycling én trekt ongedierte aan;
  • Vvuw drinkpakken op, dat scheelt ruimte;
  • knijp bij plastic flesjes de lucht er uit en draai de dop er op;
  • prop blikjes of drinkpakken niet vol met ander PMD, dan kan de sorteersinstallatie het afval niet van elkaar scheiden;
  • twijfelt u of uw afval bij het PMD hoort? Check het Afval ABC op mijnafvalwijzer.nl of in de app Afvalwijzer