Last Post tijdens dodenherdenking 4 mei

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Door de maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen kunnen herdenkingsplechtigheden niet doorgaan.  Harman Klaver uit het Brabantse Oss voormalig oud militair en voormalig chef dirigent  van het fanfare Orkest van de Koninklijk Landmacht heeft het idee opgevat op 4 mei om 19.58 uur zo veel mogelijk trompetten te laten klinken met de Last Post. Via facebook vraagt hij op 4 mei het Taptoe-signaal te spelen: “Steek het instrument uit het raam of ga in de tuin staan en laat de buurt horen dat je er bent.”

Na het in acht nemen van de twee minuten stilte kan dan het Wilhelmus gespeeld worden. Uit veel reacties blijkt dat in heel Limburg breed gehoor wordt gegeven aan deze oproep.

Het Taptoe-signaal klinkt van oudsher op 4 mei. De oorsprong van het signaal is ontstaan in het begin van de zeventiende eeuw, in de tijd van prins Maurits. Het signaal, gebaseerd op het commando ‘Tap toe!’, werd vroeger in kazernes gebruikt om het einde van de dag aan te kondigen. Het signaal is verwant aan het Britse signaal Last Post, maar het Nederlandse signaal is ouder en wezenlijk anders.

Dit bericht delen:
Scroll naar boven