Kringloopwinkel Primula in Reuver geopend

Kringloopcentrum Stichting Primula is de eerste kringloopwinkel sinds lange tijd in de gemeente Beesel. En naast spullen, krijgen ook mensen er een tweede kans.

De gemeente Beesel onderzocht vorig jaar de mogelijkheden voor het openen van een nieuw soort kringloopwinkel. Eén waar men terecht kan voor hergebruik, reparatie of recycling van spullen en waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam zijn. Het opzetten van zo’n duurzame ‘kringloopwinkel 2.0’ bleek nog iets te ambitieus, al wordt er wel aan gewerkt, laat wethouder Marcel Roelofs weten. „We zijn de juiste partijen daarvoor bij elkaar aan het brengen.”

Ingrid Gijzen uit Reuver kwam met een eigen idee voor een kringloopcentrum met een ander soort sociale functie. Gijzen werkte in het volwassenenonderwijs, bij Vluchtelingenwerk en bij kringloop-organisatie Emmaus. „Die ervaring komt mooi samen in Stichting Primula, vernoemd naar de bloem die staat voor hoop, groei en bloei. Wij geven spullen een nieuw begin én kunnen straks iets voor andere mensen betekenen.”

Nederlandse taal

De stichting, die naast Gijzen volledig gaat draaien op vrijwilligers, wil laagdrempelige activiteiten aanbieden. „We gaan in samenwerking met de bibliotheek mensen helpen die de Nederlandse taal niet machtig zijn of daar beter in willen worden.” Wethouder Roelofs vond het een prima initiatief. „Het is nog niet het kringloopcentrum dat we ambiëren, maar we gaven dit graag een kans.”

Het kringloopcentrum, gevestigd in een voormalige meubelzaak, moet daarnaast ook een dorps trefpunt worden, legt de eigenaresse uit. „Na 1 juni kun je hier ook binnenlopen voor een kopje koffie en met iemand een spelletje doen. En in de toekomst hopen we een kleine lunchkaart toe te kunnen voegen.”

Foto: FB pagina Primula

Dit bericht delen:
Scroll naar boven